Μαύρο γιουβέτσι με σουπιές και ψάρι
Το μελάνι της σουπιάς δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα στα ζυμαρικά εκτός το διαφορετικό χρώμα που τους προσδίδει.
Συστατικά:
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλες ή 3 μικρότερες σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες, κρατώντας 2-3 κουταλιές από το μελάνι τους
3 φέτες συναγρίδα ή μπακαλιάρο (προαιρετικά)
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 πιπεριές κομμένες σε μικρά κυβάκια
3 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1/2 -1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο ή φρέσκια καυτερή πιπεριά
αλάτι
3 φλιτζάνια ζωμό ψαριού (δες σημείωση) χορταρικών ή κοτόπουλου, ή περισσότερο
300 γρ. σπαγγετίνη (λεπτότατο μακαρόνι) καλής ποιότητας
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 φλιτζάνια σκορδαλιά, αραιωμένη με 2-3 κουταλιές της σούπας κρασί (προαιρετικά)"
Οδηγίες:
Αλατίστε το ψάρι και αφήστε το στο ψυγείο, σκεπασμένο. Σε μεγάλη απλωτή κατσαρόλα με χοντρό πάτο ή σε βαθύ μεγάλο τηγάνι με καπάκι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε πολύ δυνατή φωτιά τις σουπιές, γυρίζοντάς τες συνεχώς, για 10 λεπτά. Βγάλτε τες με τρυπητή κουτάλα και στο λάδι τους σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Προσθέστε τις ντομάτες και το μπούκοβο ή την καυτερή πιπεριά και βάλτε ξανά τις σουπιές στο τηγάνι, χαμηλώστε τη φωτιά και βράστε τις για 15 λεπτά ή περισσότερο, να μαλακώσουν. Βάλτε το ψάρι και λίγο ζωμό στην κατσαρόλα και βράστε το για μερικά λεπτά, να μαλακώσει.
Με τρυπητή κουτάλα βγάλτε το ψάρι και τα θαλασσινά από τη σάλτσα, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο και διατηρήστε τα ζεστά. Στη σάλτσα προσθέστε το μελάνι της σουπιάς, 2-3 φλιτζάνια ζωμό και μόλις πάρει βράση, ρίξτε το σπαγγέτι, αφού το σπάσετε σε μικρά κομμάτια. Βράστε, ανακατώνοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει η πάστα, χωρίς να την αφήσετε να λιώσει, προσθέτοντας λίγο-λίγο ζωμό καθώς τον απορροφά. Στο τέλος του βρασίματος, βάλτε και πάλι τις σουπιές και το ψάρι στην κατσαρόλα, πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, δοκιμάστε για να διορθώσετε τη γεύση και σερβίρετε αμέσως, προσθέτοντας, αν θέλετε, μερικές κουταλιές σκορδαλιά σε κάθε πιάτο.