Μπακλαβάς με καρύδια και ξηρά φρούτα
Το απίθανο σιροπιαστό γλυκό που τρώγεται σε κάθε γιορτή και εποχή.
Συστατικά:
Για τη γέμιση και τα φύλλα
2 πακέτα (2x500 γρ.)
100 γρ. ινδική καρύδα τριμμένη
100 γρ. ξηρά βερίκοκα χοντροκομμένα
80 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσια ψιλοκομμένους
1/2 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ. φρουί γλασέ
500 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη
Aμύγδαλα εφιλέ, ελαφρά καβουρντισμένα για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
1 1/2 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
350 γρ. γλυκόζη
Οδηγίες:
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα καρύδια με τους χουρμάδες, τα βερίκοκα, τα φρουί γλασέ, την ινδική καρύδα και την κανέλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί. Στρώνετε 4-5 βουτυρωμένα φύλλα το ένα επάνω στο άλλο. Απλώνετε το 1/4 από τη γέμιση.
Τυλίγετε σε χοντρό ρολό και το τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση φτιάχνοντας άλλα 3 ρολά.
Τα τοποθετείτε κι αυτά δίπλα στο προηγούμενο.
Κόβετε εγκάρσια τα ρολά σε κομμάτια και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνετε τον μπακλαβά στο φούρνο στους 150°-160°C 90’.
Ετοιμάζετε το σιρόπι ως εξής: Βράζετε όλα τα υλικά 10’-15’. Μόλις βγάλετε τον μπακλαβά καυτό, τον σιροπιάζετε. Γαρνίρετε με αμύγδαλα φιλέ.
Αφήνετε τον μπακλαβά ν’ απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει καλά, πριν τον σερβίρετε.