Μπακαλιάρος στον φούρνο με ξερά σύκα και Κορινθιακή σταφίδα
Ο μπακαλιάρος με σύκα και Κορινθιακή σταφίδα είναι μιά παραλλαγή της Μεσσηνιακής τσιλαδιάς όπου με την προσθήκη του σύκου του δίνουμε μία επι πλέον γλύκα.
Το ψάρι του βουνού όπως αποκαλούν τον μπακαλιάρο, γιατί μόνο αυτός μπορούσε να φτάσει στα ορεινά επειδή ήταν παστός, μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους.
Αυτήν την συνταγή την έκανε η γιαγιά μου, η μητέρα του πατέρα μου, που ήταν από την Κυπαρισσία και φυσικά χρησιμοποιούσε τα υλικά του τόπου σταφίδα, σύκα και μπόλικο ελαιόλαδο από τα κτήματα που υπήρχαν τότε.
Την έκανε πάντα στον φούρνο με τον τρόπο που θα σας δώσω παρακάτω και με πάρα πολύ λάδι... πολλές σταφίδες μαύρες Κορινθιακές και πολύ σκόρδο.
Στην Μεσσηνία ο πιο γνωστός είναι η τσιλαδιά που άλλοι την κάνουν στην κατσαρόλα και άλλοι στον φούρνο αλλά πάντα τηγανίζουν πρώτα τον μπακαλιάρο και μετά ρίχνουν από πάνω την σάλτσα ντομάτας.
Σήμερα η συνταγή μας λίγο πιο απλή αλλά πάντα κοντά στην τσιλαδιά, θα γίνει στον φούρνο χωρίς να τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο ώστε να γίνει το τελικό αποτέλεσμα ακόμα πιο ελαφρύ και εύπεπτο.
Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε και σκόρδα κονφί.
Συστατικά:
1 κιλό μπακαλιάρο παστό, φιλέτο, για ξαρμύρισμα
300 γρ. φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη
5 πατάτες κομμένες ροδέλες
3 ντομάτες, σε ροδέλες
10 ντοματίνια
2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. ζάχαρη
4 κρεμμύδια μεγάλα, χοντροκομμένα
300 ml ελαιόλαδο
200 γρ. σταφίδα μαύρη
100 γρ. ξερά σύκα
4 σκελίδες σκόρδο κονφί
4 φύλλα δάφνης
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Παίρνουμε τον κανονικό παστό μπακαλιάρο, που είναι σαφώς γευστικότερος από τον βιομηχανικά ξαρμυρισμένο, και τον ξαρμυρίζουμε με τον γνωστό τρόπο σε νερό για τουλάχιστον 24 ώρες.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αρχίζουμε το σοτάρισμα, βράσιμο -γυάλισμα, των κρεμμυδιών.
Μετά από δύο τρία λεπτά ρίχνουμε την ζάχαρη, το σκόρδο κονφί λιωμένο, την σταφίδα, την ρίγανη, τα σύκα κομμένα στα τρία, και τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 20 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια μας.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, την δάφνη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε την φωτιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις.
Κόβουμε τις πατάτες και τις ντομάτες σε ροδέλες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί πρώτα την πατάτα μετά την ντομάτα και επάνω τους τοποθετούμε τα ξαρμυρισμένα φιλέτα του μπακαλιάρου.
Βάζουμε στο φαγητό την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει, προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στην μέση αν είναι μεγάλα, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό ώστε η σάλτσα να σκεπάζει τον μπακαλιάρο.
Ψήνουμε για σαράντα πέντε με πενήντα λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.
Βγάζουμε από τον φούρνο το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά να τραβήξει τα πολλά υγρά και να κρυώσει ελαφρά.
Σερβίρουμε χλιαρό με φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Καλή σας όρεξη