Ρύζι Περσίας
Δοκιμάστε αυτό το μοναδικό ρύζι που συνήθως στο τέλος ξεφορμάρεται ολόκληρο και μοιάζει με πύργος. Στην Περσία αυτό το ρύζι συμβολίζει την αφθονία.
Συστατικά:
1 κιλό ρύζι basmati, πλυμένο στραγγισμένο
μείγμα βουτύρου και γιαουρτιού
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 στήθη κοτόπουλο βραστό
1/2 φλ σταφίδες μαύρες
1/2 φλ φιστίκι Αιγίνης ανάλατο
3/4 φλ. βούτυρο αγελαδινό
λίγες κλωστούλες κρόκο Κοζάνης
Οδηγίες:
Βράζουμε το ρύζι σε για 5 λεπτά και το σουρώνουμε καλά. Σοτάρουμε σε ελάχιστο βούτυρο το κρεμμύδι σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Στρώνουμε μια χοντρή πυρίμαχη κατσαρόλα με το μείγμα βουτύρου και γιαουρτιού.
Βάζουμε από πάνω μια στρώση ρυζιού και στρώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε τις μπουκιές κοτόπουλο, τα κάσιους, τα φιστίκια και ότι άλλο επιλέξουμε να προσθέσουμε.
Η φαντασία μας όρεξη να έχει. Τελειώνουμε όμως πάντα με ρύζι σε παχύ στρώμα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το σαφράν και περιχύνουμε το ρύζι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και τοποθετούμε το καπάκι της. Βράζουμε για μισή ώρα στο πιο δυνατό σημείο της θερμοκρασίας και μετά για μισή ώρα στο πιο χαμηλό.
Αφήνουμε την κατσαρόλα να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας.