Σαρδέλες νηστίσιμες πεντανόστιμες
Οι σαρδέλες είναι νηστίσιμες και συνοδεύονται άψογα με ένα δροσερό ουζάκι.
Συστατικά:
1 κιλό σαρδέλες, πλυμένες καθαρισμένες
60-70 γρ.. ξερή ψίχα ψωμιού τριμμένη
60 γρ.. αμυγδαλόψιχα τριμμένη
60 γρ.. ξανθές σταφίδες, μουσκεμένες σε λευκό ξηρό κρασί για μισή ώρα
παρθένο ελαιόλαδο
δαφνόφυλλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Για να βγάλουμε τα σπάργανα, τραβάμε το κεφάλι και με μια απότομη κίνηση ξεκοκαλίζουμε και τις ανοίγουμε στη μέση. Αλατοπιπερώνουμε. Βρέχουμε τη ψίχα με λάδι. Στραγγίζουμε τις σταφίδες, αναμειγνύουμε με την αμυγδαλόψιχα και την ψίχα του ψωμιού κι αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τις σαρδέλες με όσο μείγμα πάρουν και τις τυλίγουμε τοποθετώντας τες σφηνωμένες σε καλά λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Ανάμεσα βάζουμε χοντροκομμένα δαφνόφυλλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C για μισή ωρίτσα περίπου.