Αλγερινή μαρμελάδα μελιτζάνας
Δημοσιέυτηκε: Fri, 08/29/2003 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Thu, 09/28/2017 - 10:21
Αυτό το μείγμα μελιτζάνας έχει υφή σαν μαρμελάδα. Τη φτιάχνουν σε όλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά αυτή η παραλλαγή, με το σκόρδο, το κύμινο και το χυμό λεμονιού είναι η πιο γευστική.
Συστατικά:
3 μεσαίες μελιτζάνες
αλάτι
7 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 ½ κ.γλ. πιπέρι, καγιέν ή 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι Harissa, φρεσκοτριμμένο
3-4 κ.σ. χυμό λεμονιού φρέσκο
1 κ.σ. μαϊντανός κομμένο
3 φέτες λεμόνι ή 3 φέτες ντομάτα
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C
2. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
2. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες.
3. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα αιχμηρό μαχαίρι, ξεφλουδίζουμε ανά 2 εκ. σε κάθετες λωρίδες ώστε να έχουμε ένα ριγωτό εφέ.
4. Κόβουμε κάθε μελιτζάνα οριζοντίως σε φέτες 1 εκ.
5.Τοποθετούμε σε σουρωτήρι και αλατίζουμε.
6. Αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
7. Αλείφουμε μια λαδόκολλα με 3 κ.σ. λάδι.
8. Αλείφουμε τις φέτες μελιτζάνας με 2 κουταλιές της σούπας λάδι και βάζουμε σε μια στρώση στη λαδόκολλα.
9. Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά, γυρίζοντάς κατά διαστήματα, μέχρι να έχουν ροδίσει ελαφρώς οι φέτες και από τις δύο πλευρές.
10. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και πολτοποιούμε στο μπλέντερ με το σκόρδο, την πάπρικα, το κύμινο, το νερό και το καγιέν. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα.
11. Ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι.
12. Προσθέτουμε την πολτοποιημένη μελιτζάνα και τηγανίζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, γυρίζοντάς την κατά διαστήματα, για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία.
13. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το χυμό λεμονιού και τηγανίζουμε για 1 ακόμα λεπτό. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.
14. Βάζουμε τη μελιτζάνα σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού ή ντομάτας.
Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Tips
Σερβίρετέ τη με ζεστό χωριάτικο ψωμί ή πίτα.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: