Αβγά μάτια με σκόρδο, τομάτα και πατάτες τηγανητές
Φαίνεται ότι οι Έλληνες τρώνε τα αβγά τους με αυτόν τον τρόπο από τότε που ήρθε η πατάτα στην Ελλάδα, γύρω στα 150 χρόνια, δηλαδή. Ο συνδυασμός με το σκορδο, την πατάτα και τη ντομάτα κάνει αυτή τη γεύση ακαταμάχητη!
Συστατικά:
4-6 αβγά
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
4 πατάτες καθαρισμένες και πλυμένες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές ροδέλες
1/2 κιλό ώριμα τοματίνια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι και ρίγανη
Οδηγίες:
- Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες του μισού περίπου εκατοστού και στη συνέχεια, σε μπαστουνάκια του μισού εκατοστού, τα οποία κόβουμε ξανά στα δύο.
1. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τις μια ή δύο φορές μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν τραγανιστές.
2. Στραγγίζουμε τις ντομάτες κρατώντας μόνο τη σάρκα τους.
3. Ρίχνουμε το σκόρδο πάνω από τις πατάτες, χύνετε την ντομάτα μαζί με όσο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη χρειάζεται και συνεχίζουμε το τηγάνισμα, χωρίς καπάκι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί κάπως η "σάλτσα" μας. .
3. Σπάμε προσεκτικά τα αβγά πάνω από το μείγμα με τις πατάτες, με τον κρόκο προς τα πάνω. Με ένα κουτάλι, περιχύνουμε τα αβγά με λίγη ντομάτα και τα αφήνουμε να τηγανίζονται μέχρι να γίνουν όπως τα θέλουμε.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα φροντίζοντας να μην σπάσουν οι κρόκοι. Σερβίρουμε αμέσως.