Γαλακτομπούρεκο
Τίποτα δε συγκρίνεται με ένα ευωδιαστό, ζεστό γαλακτομπούρεκο! Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά, μέσα από τη μεγάλη ελληνική παράδοση των σιροπιαστών.
Συστατικά:
500γρ. φύλλο μπακλαβά
1 φλ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο για τα φύλλα
Για την κρέμα
1lt γάλα φρέσκο
25Ο γρ. ζάχαρη
12Ο γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 κρόκους αβγών
ολόκληρα αυγά
2 κ.σ. κουταλιές σούπας φουσκωτές ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού (εκτός αν έχετε ξύσμα από περγαμόντο που είναι υπέροχο)
Σιρόπι
75Ο γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερού νερό
1/2 λεμόνι
Οδηγίες:
1. Βάζουμε το γάλα κρύο μέσα σε μια κατσαρόλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
2. Τα μεταφέρουμε πάνω στην εστία της κουζίνας και την ανάβουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, με προσοχή ώστε να μην κολλήσει.
3. Μόλις πήξει η κρέμα τη βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
4. Σε ένα μακρόστενο ταψί 25x35, αλείφουμε με βούτυρο καλά και βάζουμε μέσα τα φύλλα του μπακλαβά, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
5. Μόλις στρώσουμε τα μισά, ρίχνουμε τη κρέμα.
6. Πάνω από τη κρέμα απλώνουμε πάλι ένα-ένα τα φύλλα βουτυρώνοντας καλά-καλά. Απλώνουμε καλά το τελευατίο φύλλο και το βουτυρώνουμε επίσης.
7. Κόβουμε σε οριζόντιες λωρίδες και βάζουμε το γλυκό στο φούρνο να ψηθεί στους 160° C για 90 λεπτά περίπου.
8. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και το βράζουμε για 10-15 λεπτά περίπου (από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει). Το σιρόπι για το γαλακτομπούρεκο πρέπει να γίνει πηκτό.
9. Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, βγάζουμε το λεμόνι από το σιρόπι και το ρίχνουμε αμέσως στο καυτό γαλακτομπούρεκο. Το αφήνουμε να κρυώσει, και να απορροφήσει όλο το σιρόπι, χωρίς να το σκεπάσουμε, γιατί θα πανιάσει το φύλλο.
10. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε και αν θέλουεμ πασπαλίζουμε με κανέλλα.