Κακκαβιά
Ένα από τα πιο υγιεινά και δυναμωτικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας.
Συστατικά:
1.500 γρ. καθαρισμένα ψάρια ανάμικτα
ή φιλέτα ψαριών όπως π.χ. μπακαλιάρο,πέρκα, κολιό, συάκι
χυμό από 1 1/2 λεμόνι
200 γρ. κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
300 γρ. πατάτες
200 γρ. καρότα
300 γρ. ντομάτες
30 γρ. μαϊντανό
30 γρ. φύλλα σέλινου
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 κουταλιές σούπας λάδι
Οδηγίες:
Πλένετε τα ψάρια κάτω από τρεχούμενο νερό, τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζετε σε μπολ και τα ραντίζετε με 2-3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε σε δροσερό μέρος.
Ξεφλουδίζετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες, τα καρότα και τα κόβετε σε κομμάτια μέγεθος μπουκιάς. Βουτάτε τις ντομάτες για λίγο σε βραστό νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε. Πλένετε και ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τα φύλλα σέλινου.Στρώνετε τα λαχανικά, μαϊντανό και φύλλα σέλινου σε μια φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτετε το φύλλο δάφνης και τους ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Χύνετε επάνω το λάδι και προσθέτετε περίπου 1 λίτρο νερό.
Τα βάζετε να πάρουν βράση, μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, τα σκεπάζετε και τα βράζετε για 30 λεπτά περίπου.Προσθέτετε τα κομμάτια ψαριού στα λαχανικά και συνεχίζετε να τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά. Εάν χρειαστεί ρίχνετε 1/4 λίτρου ζεστό νερό και ανακατεύετε.Με τρυπητή κουτάλα, βγάζετε τα ψάρια και τα λαχανικά από την κατσαρόλα και τα τακτοποιείτε σε ζεστή πιατέλα. Στραγγίζετε το ζωμό με τρυπητό. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και αρκετό χαμό λεμονιού και τον σερβίρετε χωριστά σε ατομικά μπολ.
Σημείωση: Εάν Θέλετε, ψιλοκόβετε λίγο φρέσκο μαϊντανό και σκορπάτε πάνω στο ψάρι πριν το σερβίρετε.
Από το βιβλίο " Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα"- Χριστίνα Λικίδη
Εκδόσεις Καρακώστογλου