Μαύρο Ριζότο
Μια συνταγή για δροσερή σαλάτα με πολλές βιταμίνες από το υπέροχο βιβλίο "Ιταλία- Εξαιρετικές γεύσεις της Μεσογείου" των εκδόσεων Καστανιώτη
Στο βιβλίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά την συνταγή με φωτογραφίες βήμα βήμα.
Το ριζότο με σουπιές μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα, και έχει ντελικάτη γεύση.
Συστατικά:
300 γρ. σουπιές μικρές
400 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 lt ζωμός ψαριού (από διάφορα ψάρια που έχετε βράσει)
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
1 σάκο μελάνι από τις σουπιές
60 γρ. παρμεζάνα
1 ποτήρι λευκό κρασί
100 γρ. βούτυρο φρέσκο
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε καλά τις σουπιές κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το κόκκαλο και τα σακουλάκια με το μελάνι, αν υπάρχουν, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τις σουπιές σε μικρά κομματάκια. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε στο ρύζι σιγά σιγά 1 λίτρο ζωμό από ψάρι. Το αφήνουμε να βράσει για 18 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τσιγαρίζουμε τις σουπιές. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τέλος το σκόρδο.
Προσθέτουμε το μελάνι κι ανακατεύουμε. Με ξύλινη κουτάλα τις αναμειγνύουμε προσεκτικά με το ρύζι. Πασπαλίζουμε το ρύζι με την παρμεζάνα.
Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Γαρνίρουμε τα πιάτα με μαϊντανό και ντοματάκια τσέρι.