BACK

Ντομάτες γεμιστές με χταπόδι

Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή στις πολύ δημοφιλείς ντομάτες γεμιστές, με το χταπόδι να δίνει μια πρωτότυπη θαλασσινή αύρα.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 4.7 (3 votes)

Συστατικά:

8 τμχ. μέτριεs ντομάτεs για γέμισμα
700 γραμμ. χταπόδι μικρό
150 γραμμ. ξερό κρεμμύδι
50 γραμμ. μαϊντανό
200 γραμμ. ρύζι ή πλιγούρι
100 γραμμ. τριμμένο παξιμάδι
200 ml ελαιόλαδο
10 γραμμ. ντοματοπελτέ
κ.π. αλάτι
κ.π. πιπέρι
κ.π. ζάχαρη
κ.π. ξίδι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε το χταπόδι με λίγο νερό και ξίδι.

Το κρυώνουμε και το κόβουμε σε μικρούs κύβουs.

Καθαρίζουμε, πλένουμε τιs ντομάτεs και τιs ανοίγουμε αφαιρώντας το εσωτερικό τουs (όπωs τα γεμιστά).

Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίzουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, με το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χταπόδι.

Ανακατεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε την ψίχα τηs ντομάταs, την οποία έχουμε ψιλοκόψει, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύzι.

Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγη ζάxαpn στο εσωτερικό των ντοματών και γεμίzουμε με τη γέμιση, που έχουμε ετοιμάσει.

Κλείνουμε τιs ντομάτεs με τα καπάκια τουs και τιs τοποθετούμε με τη σειρά σ' ένα ταψί.

Αραιώνουμε τον ντοματοπελτέ με λίγο νερό, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με αυτό τιs ντομάτεs, πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένο παξιμάδι και ψήνουμε στο φούρνο στουs 170° C για 35 λεπτά περίπου.