Ψευτοσουφλέ με τυρί, ντομάτα και δεντρολίβανο
Συστατικά:
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ντομάτα ψιλοκομμένη
1-2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο ή ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
1-2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανο
10 λεπτές φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
200 γρ. τυρί φέτα λιωμένη με πιρούνι
300 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή ρεγγάτο ή διάφορα σκληρά τυριά που σας έχουν περισσέψει
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι φρέσκο γάλα
1 κουπάκι γιαούρτι αγελάδας
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Ζεστάνετε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε την ντομάτα και βράστε, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να μείνει περίπου ½ φλιτζάνι. Βάλτε λίγη ζάχαρη και το δεντρολίβανο, ανακατέψτε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει.
Αλείψτε με ελαιόλαδο μια βαθιά φόρμα του σουφλέ. Αφαιρέστε τις κόρες από το ψωμί, αλείψτε τη μια πλευρά της κάθε φέτας με λάδι, κόψτε την στα 4 και απλώστε τα μισά κομμάτια να κάνετε μια στρώση, με τη λαδωμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίστε με τα μισά τυριά, βάλτε από πάνω το ψωμί που περίσσεψε και πασπαλίστε με τα υπόλοιπα τυριά. Βάλτε σε γαβάθα τα αβγά, το γάλα, το γιαούρτι και την κρύα σάλτσα ντομάτα, ανακατέψτε καλά και περιχύστε.
Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε στο ψυγείο μερικές ώρες ή μια νύχτα, μέχρι να μουσκέψουν καλά τα ψωμιά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160° C. Ψήστε το ψευτοσουφλέ για 45 λεπτά περίπου, να ροδίσει από πάνω και να κοχλάζει στην περιφέρεια. Σερβίρετε ζεστό, συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα.