Τάρτα με σπαvάκι και τυρί
Δημοσιέυτηκε: Fri, 05/19/2006 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Thu, 04/25/2013 - 16:21
Μια νόστιμη τάρτα που μπορεί να σερβιριστεί σε ατομικές φόρμες και να αποτελέσει ένα γευστικό ορεκτικό για το τραπέζι ή τον μπουφέ σας.
Συστατικά:
Για τη ζύμη
2 1/2 φλ. αλέυρι
1 φλ. βούτυρο
2 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. κρύο νερό
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
1 /2 κιλό σπανάκι
200 γρ. τυρί κρέμα
1 /2 φλ. κασέρι τριμμένο
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
3 αβγά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
2 ντομάτες τριμμένες
1 /2 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
1.Σε ένα μπόλ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
2.Αναμειγνύουμε τα υλικά στην αρχή με τη λεπίδα ενός μαχαιριού και κατόπιν με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνουν ψίχουλα.
3.Προσθέτουμε τους κρόκους και το νερό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
4.Αφήνουμε τη ζύμη 60 λεπτά να ξεκουραστεί
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C
5.Ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 4-5 χιλιοστών. Στρώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτα διαμ. 26 εκατ. ή 6 ατομικά ταρτάκια.
6.Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ το τυρί κρέμα, το τριμμένο κασέρι, την κρέμα γάλακτος και τα αβγά και ανακατεύουμε ώσπου να ενωθούν καλά τα υλικά.
7.Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και σοτάρουμε καλά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
8.Προσθέτουμε το μπέικον και λίγο πιπέρι και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα.
9.Προσθέτουμε το σπανάκι που έχουμε ζεματίσει καλά και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
10.Ανακατεύουμε καλά το μείγμα του τυριού με το σπανάκι και λίγο αλάτι.
11.Ρίχνουμε το μείγμα στην τάρτα ή σε μικρά ταρτάκια και το καλύπτουμε με τις τριμμένες ντομάτες.
12.Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα ανακατεμένη με τον άνηθο.
13.Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (230°C) για 10 λεπτά
14.Μειώνουμε τη θερμοκρασία (190°C) και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου ακόμα.
Σερβίρουμε την τάρτα ή τα ταρτάκια ζεστά.
Tips
Από το βιβλίο ''Μαγειρέψτε & μαγέψτε'' της Σοφίας Σκούρα των εκδόσεων Φυτράκη.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό:
Εποχή:
Ειδικές κατηγορίες: