Τυροπιτάκια με ανθότυρο και μέντα
Μια συνταγή που θυμίζει πολύ τα κρητικά καλτσούνια, που έχουν ανθότυρο και δυόσμο. Μια συνταγή από το εστιατόριο Ελιά.
Συστατικά:
Για τη ζύμη
2 φλ. ζεστό γάλα
1 φακελάκι ξερή μαγιά
4-5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
Για τη γέμιση
½ κιλό φρέσκο ανθότυρο
160 γρ φέτα θρύμμα
1 μεγάλο αβγό ελαφρά χτυπημένο
1/2 φλ. ψιλοκομμένη μέντα ή δυόσμο (ή ποσότητα ανάλογη με τη γεύση που θέλουμε)
Για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο όσο χρειαστεί
Οδηγίες:
1. Βάζουμε το ζεστό γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος.
2. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα φλιτζάνι αλεύρι και με το αλάτι.
3. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις μισού φλιτζανιού, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα ώσπου να αρχίσει να σχηματίζεται μια μαλακή ζύμη.
4. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Η ζύμη θα αρχίσει να κολλάει.
5. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" σε ένα ζεστό μέρος για μία ώρα. Η ζύμη θα φουσκώσει και θα γίνει σαν σφουγγάρι.
6. Αναμειγνύουμε τα τυριά, τα αβγά και τη μέντα.
7. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες και ανοίγουμε σε φύλλα, όσο πιο λεπτά γίνεται. Σκεπάζουμε τα φύλλα με ένα πανί, ώστε να μην ξεραθούν.
8. Κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες 7x40 εκ. περίπου.
9. Βάζουμε στην άκρη της κάθε λωρίδας μία κουταλιά της σούπας γέμιση και την τυλίγουμε τριγωνικά.
10. Βουτάμε σε ένα πιατάκι με λάδι τα ακροδάχτυλά μας και πιέζουμε τις πλευρές του τριγώνου ώστε να κολλήσουν καλά.
11. Τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για 3 με 4 λεπτά. Γυρίζουμε το πιτάκι με μια σπάτουλα και το τηγανίζουμε κι από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει. Αντικαθιστούμε το λάδι κάθε 5-6 τηγανίσματα.
12. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστά.
13. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με μέλι, μαυροκούκι ή σουσάμι αν το επιθυμούμε.