Κρέας στη Γάστρα, η λύση στο Κυριακάτικο οικογενειακό Τραπέζι
Το κρέας στην γάστρα είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά που μπορούν να πλαισιώσουν το Κυριακάτικο τραπέζι και ...
Ω!! τι σύμπτωση χρειάζεται τον λιγότερο κόπο.
Συστατικά:
1,5 κιλό μοσχάρι από το λιπαρό μέρος του ζώου κομμένο σε μερίδες
8 μεγάλες πατάτες για φούρνο κομμένες
5 σκελίδες σκόρδο ψικοκομμένες
3 ντομάτες κομμένες
4 κ.σ. κατσικίσιο βούτυρο
1 φλ. ζωμό
Χυμός ενός λεμονιού
1 φλ. κρασί λευκό ξηρό
Αλάτι, πιπέρι
μυρωδικό της επιλογής σας ( θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι)
Οδηγίες:
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το πασαλείβουμε με δυο κουταλιές από το βούτυρο.
Το τρίβουμε με τα μυρωδικά και του κολλάμε το σκόρδο να πάει παντού, σε κάθε μικρή τρυπούλα. .
Σε μπωλ ανακατεύουμε τις πατάτες με το λεμόνι, το υπόλοιπο βούτυρο και το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Σε γάστρα πήλινη απλώνουμε τις πατάτες, τις περιχύνουμε με τον ωμό, εναποθέτουμε επάνω τους το κρέας και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε αλείφουμε από πάνω και λίγο επιπλέον φρέσκο βούτυρο.
Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για περίπου 45 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε τα τελευταία 15 λεπτά για να ροδίσει.