Προφιτερόλ
Δε θα σας πούμε ότι είναι εύκολο.
Αξίζει όμως να το δοκιμάσετε. Θέλει την προσπάθειά του, θέλει το χρόνο του, αλλά όταν ολοκληρώσετε την παρασκευή θα έχετε ετοιμάσει ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά όλων των εποχών!
Οπλιστείτε με υπομονή και αυτοπεποίθηση, διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή από πριν, χωρίστε σε βήματα τις ενέργειες σας και μπορείτε στην κουζίνα!
Συστατικά:
Υλικά για τη ζύμη των σου
Μείγμα Α
130 γρ. νερό
2 γρ. αλάτι ψιλό
70 γρ. μαργαρίνη μαλακή ή βούτυρο φρέσκο
2 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μείγμα Β
80 γραμμ. αλεύρι μαλακό
Μείγμα Γ
125 γραμμ. αβγά
Υλικά για κρέμα πατισερί κρύα
Μείγμα Α
500 γρ. γάλα φρέσκο
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 δόση βανίλια σκόνη
Μείγμα Β
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. κρόκοι αυγών
50 γρ. αβγά
60 γρ. κορν φλάουερ
30 γρ. βούτυρο φρέσκο
Μείγμα Γ
200 γρ. σαντιγύ
80 γρ. λικέρ
Grand Marnier
Υλικά για σάλτσα προφιτερόλ
Μείγμα Α
500 γρ. γάλα φρέσκο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 δόση βανίλια σκόνη
Μείγμα Β
120 γρ. κρόκοι αβγών
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Μείγμα Γ
300 γρ. σοκολάτα υγείας ψιλοκομμένη
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
50 ml λικέρ Tia Maria
Οδηγίες:
Παρασκευή ζύμης για σου
1. Βάζουμε τα υλικά του μίγματος Α σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
2. Ρίχνουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για λίγο ώσπου να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
3. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα και ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
4. Κόβουμε στρογγυλά σουδάκια και τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 180 C για 20 λεπτά περίπου.
Παρασκευή κρέμας πατισερί κρύας
1. Βάζουμε το μείγμα Α στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει.
2. Ανακατεύουμε μεταξύ τους τα υλικά από το μείγμα Β μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.
3. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι ήδη πάνω στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για δύο λεπτά περίπου.
4. Στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και προσθέτουμε το μείγμα Γ. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν όλα μαζί η αφράτη κρέμα που θέλουμε.
Παρασκευή σάλτσας προφιτερόλ
1. Βράζουμε το μείγμα Α σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
2. Χτυπάμε το μείγμα Β μέχρι να ανακατευτεί καλά.
3. Μόλις το μείγμα Α βράσει, το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα Β.
4. Τοποθετούμε όλα μαζί τα υλικά στο φούρνο, σε φωτιά όχι μεγαλύτερη από τους 82ο C. Αφού το αφήσουμε για λίγο να ψηθεί το βγάζουμε και το σουρώνουμε.
5. Στη συνέχεια προσθέτουμε ψιλοκομμένες τις σοκολάτες και το λικέρ. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει και η σάλτσα προφιτερόλ είναι έτοιμη.
Σύνθεση προφιτερόλ
1. Όταν κρυώσουν καλά τα σου, τα γεμίζουμε με την κρέμα πατισερί.
2. Σε ένα μεσαίο μπολ τοποθετούμε και χρησιμοποιώντας λίγη κρέμα πατισερί από σακούλα ζαχαροπλαστικής στον πάτο και ενδιάμεσα κολλάμε τα σου σε σχήμα πυραμίδας-κώνου.
3. Όταν η σάλτσα προφιτερόλ είναι ελαφρώς κρύα και παχύρρευστη, περιχύνουμε και καλύπτουμε με αυτήν όλη την επιφάνεια της πυραμίδας των σου.
4. Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η σάλτσα και διακοσμούμε με φύλλα σοκολάτας και σαντιγί.