Σαλάτα με μαστέλο Χίου
Η Χίος δεν είναι μόνο γνωστή για την μαστίχα της, αλλά και για το περίφημο τυρί της το μαστέλο. Φτιάχνεται σε περιορισμένη παραγωγή, κι είναι φρέσκο και μαστιχωτό ολόλευκο τυράκι.
Συστατικά:
4 κ.σ. έξτρα .παρθένο. ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.κ. αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζ. µαυροδάφνη
200 γρ. παρµεζάνα
1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο επιπλέον
1 στρογγυλό µαστέλο Χίου
φρεσκοπλυµένη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας µας (λόλα, γαλλική ή ότι άλλη πράσινη σαλάτα θέλουµε)
Οδηγίες:
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε µέτρια φωτιά και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα γυρίζουµε λίγο ώσπου να ξανθύνουν ελαφρά και κατόπιν ρίχνουµε τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουµε, τοποθετούµε το καπάκι, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε ώσπου τα κρεµµύδια να πάρουν ένα διάφανο χρώµα, δηλαδή για περίπου 20 λεπτά.
Ανοίγουµε το καπάκι και ρίχνουµε το κρασί. Ανεβάζουµε τη θερµοκρασία στο δυνατό και ανακατεύουµε ώσπου η σάλτσα να πάρει ένα καραµελένιο καφέ χρώµα (περίπου 10 λεπτά).
Βάζουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι 18 εκατ. σε µέτρια φωτιά να κάψει. Ρίχνουµε στο τηγάνι 50 γραµµ. παρµεζάνας, λίγο λίγο, έτσι ώστε το τυρί να απλωθεί οµοιόµορφα.
Το αφήνουµε να ψηθεί ώσπου το κάτω µέρος του τυριού να κάνει µια δαντελένια κρούστα –περίπου για ένα λεπτό– και µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας το ανασηκώνουµε, το γυρίζουµε
και το ψήνουµε από την άλλη για µισό λεπτό ακόµη.
Το µεταφέρουµε πάνω από ένα αναποδογυρισµένο ατοµικό µπολ και πιέζουµε µαλακά για να πάρει το σχήµα του µπολ. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία για να φτιάξουµε και τα
άλλα τρία καλαθάκια. Σε ένα άλλο τηγάνι µε µια κουταλιά λάδι σε µέτρια φωτιά βάζουµε τα µπαστουνάκια µαστέλου.
Τα αφήνουµε να ροδοκοκκινίσουν και από τις τέσσερις πλευρές.
Στα µπολάκια από παρµεζάνα βάζουµε τη σαλάτα, συνεχίζουµε µε λίγη σάλτσα κρεµµυδιών και τελειώνουµε µε ένα κοµµάτι µαστέλο.