Σούπα βελουτέ με μαραθόριζα
Η σεφ Νικολάου φτιάχνει μια χειμωνιάτικη σούπα με μαραθόριζα και πορτοκάλι που είναι τέλεια για κάθε χειμωνιάτικο τραπέζι.
Συστατικά:
100 ml ελαιόλαδο
5 - 6 μικρές μαραθόριζες, καθαρισμένες από τις εξωτερικές σκληρές ίνες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
½ κουτ. γλυκού μαραθόσποροι (ή σπόροι γλυκάνισου), σπασμένοι στο γουδί
2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 λίτρα ζεστός ζωμός λαχανικών (ή ζεστό νερό)
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (ή μάραθος)
1 φλιτζ. τσαγιού τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια (ή στραγγιστό γιαούρτι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τις μαραθόριζες και τους σπόρους μάραθου (ή γλυκάνισου).
Σοτάρω γι 3 - 4 λεπτά, μέχρι η μαραθόριζα να μαλακώσει ελαφρά.
Προσθέτω τις πατάτες και 1½ λίτρο από το ζεστό ζωμό (ή το νερό) και αφήνω να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό πορτοκαλιού και τον άνηθο (ή το μάραθο) και ανακατεύω.
Πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, σουρώνω τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι και τον ξαναβάζω στην κατσαρόλα, την οποία έχω σκουπίσει καλά.
Βάζω ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ελέγχω την πυκνότητα της σούπας: αν είναι αραιή, τη βράζω σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει, ενώ αν είναι πηχτή, προσθέτω λίγο από το ζωμό (ή το νερό) που έχω κρατήσει κατά μέρος και την αφήνω να πάρει μια-δυο βράσεις. Χαμηλώνω πολύ καλά τη φωτιά όταν η σούπα φτάσει στην πυκνότητα που θέλω και την αφήνω να ζεσταίνεται.
Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα το τυρί κρέμα (ή το γιαούρτι) μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτω αργά δύο κουτάλες από τη σούπα και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν καλά τα δύο μείγματα και αποσύρω από τη φωτιά. Μοιράζω σε πιάτα και σερβίρω, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.