Σαν Κυρά του ανέμου που είναι, έχει πολλούς ανεμόμυλους. Σαν αυθεντική Κυκλαδίτισα έχει πολλές εκκλησιές. Η Παραπορτιανή, μία από τις πιο φωτογραφημένες εκκλησίες στον κόσμο είναι ένα σύμπλεγμα πέντε εκκλησιών, αληθινό αρχιτεκτονικό αριστούργημα.
Η ντόπια αρχιτεκτονική, με τοίχους σωβατισμένους με πλαστικότητα και η ομοιογενής και εντυπωσιακή ρυμοτομία είναι χάρμα οφθαλμών.
Έχετε την ευκαιρία της ζωής σας να φωτογραφίσετε όμορφα κτίρια, όπου κι αν πέσει το μάτι σας!
Χαθείτε μέσα στα δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενά της χώρας και θαυμάστε τον πιο ζηλευτό αιγαιοπελαγίτικο οικισμό, πάντα προσεγμένο, φρεσκοβαμμένο, με πολύχρωμες βουκαμβίλιες να δίνουν χρώμα στο απέραντο λευκό και μοσχοβολιστά λουλούδια σε κάθε αυλή.
Πιείτε το πρωί έναν ελληνικό καφέ στον γιαλό όπως οι βέροι Μυκονιάτες, και χαζέψτε την ομορφιά του λιμανιού με τα μικρά ψαροκάϊκα να αρμενίζουν. Νοιώστε την ευλογημένη ενέργεια της Μυκόνου να σας συνεπαίρνει. "Είμαι μέσα στην καρτ ποστάλ;" θα αναρωτηθείτε.
Καθώς γυρνοβολάτε στα καλντερίμια μπορεί να πέσετε πάνω στον πελεκάνο της Μυκόνου, που δεν είναι παρά ένας απόγονος του Πέτρου, του πρώτου πελεκάνου-μασκότ του νησιού.
Όλες οι καλές μάρκες αντιπροσωπεύονται στην Μύκονο. Πάντα σε κτίρια στολίδια, με σεβασμό στην ντόπια αρχιτεκτονική.
Στα Ματογιάννια, το πιο ωραίο μαγαζί είναι του παγκοσμίου φήμης Έλληνα σχεδιαστή Minas. Για μένα, αλλά και για πολλούς ακόμα, το καλύτερο κοσμηματοπωλείο σε όλη την Ελλάδα!
Στην Scala Gallery, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια της γκαλερί με την εκπληκτική δουλειά του Γιώργου Κυπρή που έχει συνήθως σαν αγαπημένο του θέμα, τα ψάρια!
Ο Δημήτρης, κατ'εξοχήν o καλύτερος food blogger της Ελλάδος είναι πάντα μπροστά σε ό,τι αφορά την γεύση, και όχι μόνον!
Το δειλινό ας σας βρει στην Μικρή Βενετία. Ή για ουζάκι αν είστε με φιλενάδες ή για ρομαντικό δείπνο αν είστε ζευγαρωμένη. Αν υπάρχει κέφι στην παρέα, μπορεί να κάτσετε εκεί μέχρι το πρωί, φορώντας ακόμα το παρεό και το μαγιό μες στα αλάτια από το μπάνιο, χορεύοντας μέχρι πρωίας.
Το Caprice Bar, που κατεγράφη στο Newsweek ανάμεσα στα 10 καλύτερα μπαρ του κόσμου, είναι τόσο ειδυλλιακό που πολλοί το επιλέγουν σαν προορισμό για πρόταση γάμου.
Ο Minas επίσης έχει σχεδιάσει τα Astra, τόπο λατρείας για όλους στην παρέα μας. Πιο κομψό μαγαζί δεν υπάρχει στο νησί.
Τα Astra, είναι ίσως το πιο all time classic bar της Μυκόνου. Έχει κρατήσει μια ατμόσφαιρα ρομαντική αλλά συνάμα rock. Το ταβάνι μες στην νύχτα μοιάζει με τον μυκονιάτικο έναστρο ουρανό του καλοκαιριού στο χάσιμο του φεγγαριού. Συχνά συναντάτε αληθινά διάσημους στο μαγαζί του Μπάμπη! Κι όλοι μαζί σαν να γνωρίζεστε χρόνια, θα γίνετε μια παρέα χορεύοντας τις εξαιρετικές μουσικές του.
Οι παραλίες της Μυκόνου είναι επίσης μέρη για party animals! Έχουμε ρίξει χορό τρικούβερτο με παντελώς αγνώστους ανθρώπους στο Nammos, στην χλιδάτη παραλία της Ψαρούς.
Το ίδιο βέβαια έχω κάνει ξεμυαλισμένη με τα πανυγήρια της Μυκόνου, αλλά αυτά σε άλλα άρθρα! Και στις δύο περιπτώσεις διασκέδασα με την ψυχή μου.
Στο Super Paradise beach, έχουμε επίσης κάποιες αναμνήσεις τρελού χορού, ενώ αρκετά ξημερώματα μας έχουν βρει πάνω στο λόφο του Cavo Paradiso . Τώρα πλέον πολλοί διάσημοι DJs όπως οι Tiesto, Louie Vega, Morillo, Steve Angello παίζουν εκεί κάθε καλοκαίρι.
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ¨: Στην Μύκονο ευχαριστιόμαστε καλό φαγητό. Όλα τα πεντάστερα ξενοδοχεία έχουν εξαιρετικά εστιατόρια.
Δίπλα στην πισίνα, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου στο Bill & Coo's Gourmet Restaurant ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος θα σας μαγέψει με το στήσιμο των πιάτων του.
Το LADY FINGER RESTAURANT μέσα στο Andronikos Hotel κι ο Chef de Cuisine Δημήτρης Αϊδίνης έχουν πάρει Χρυσό σκούφο για κάθε χρόνο λειτουργίας.
Αν είστε λάτρης του γιαπωνέζικου φαγητού, το "Μatsuhisa" είναι το ταίρι σας. Μέχρι να ανοίξει το αδελφάκι του "Nobu" στην Αθήνα, υπήρχε κόσμος που επέλεγε να έρθει στην Μύκονο μόνο και μόνο για να φάει εκεί. Βρίσκεται στην υπέροχη βεράντα του Belvedere Hotel ! Για όσους αγαπούν το θρυλικό KIKU στην Αθήνα, άνοιξε πλέον μέσα στο Cavo Tagoo Hotel, και θα είναι ανοιχτό και το μεσημέρι. Η νέα άφιξη του sushi bar Pearl Harbor στην Χώρα, είναι μια οικονομική λύση.
Αν είστε λάτρης του Ιταλικού, το Sale & Pepe, μέσα στην Χώρα έχει νόστιμη βόρεια Ιταλική κουζίνα και διαθέτει σίγουρα την καλύτερη λίστα κρασιώντης Μυκόνου.
Ο Daniele Chiantini αγαπάει την Μύκονο σαν βέρος Μυκονιάτης και αυτό φαίνεται και στην μαγειρική του. Το εστιατόριο του DANIELE φημίζεται για την φρέσκια πάστα του. Το γούστο του αντικατοπτρίζεται πολλές φορές και στο art de la table. Είναι υπεύθυνος σεφ και για το Aqua Taverna, μία Ιταλική εκδοχή της ελληνικής ταβέρνας.
Για τέλεια λεπτή κριτσανιστή πίτσα ψημένη σε ξυλόφουρνο, ο καλύτερος πιτσαδόρος είναι ο Gugliemo στο MARECHIARO, που θα σας κάνει να νοιώσετε σαν μόλις να διακτινιστήκατε στην Νάπολη.
Για απλή αλλά πεντανόστιμη κουζίνα μπορείτε να πάτε στο Μα'ερειό, όπου η Ασημίνα θα σας μαγειρέψει με την ψυχή της για να σας ευχαριστήσει. Για ψητή γουρουνοπούλα και αληθινή τηγανητή πατάτα μια βόλτα στην Άνω Μερά επιβάλλεται. Φρέσκα λαχανικά από το χωράφι στην κατσαρόλα είναι η πρέπουσα συνοδεία. Στην ταράτσα του Kalita θα φάτε επίσης ψάρια και καλή ελληνική κουζίνα. Εννοείται ότι τις ημέρες του μελτεμιού αποφεύγουμε όλα τα φρέσκα ψάρια και μετατρεπόμαστε σε zen vegetarians δηλαδή τρώμε μπόλικα λαδερά!
Στην Avli tou Thodori συνδυάζετε μπάνιο και φαγητό καλής ποιότητας στην σωστή τιμή.
Ούτε θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στον Νικόλα. Νομίζω μάλιστα ότι όταν είμαστε νέοι ο αδελφός μου νοίκιαζε και δωμάτιο εκεί. Αλλά όλη η περιοχή έχει τόσο αλλάξει που μπερδεύομαι πια. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο Nikolas Tavern έχει ακόμα άπαιχτο φαγητό. Και δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ πάντα πεινάω στην παραλία.
Το Liasti Restaurant στην Λιά είναι η νέα άφιξη που όλοι περιμέναμε.
Στo Liasti o σεφ Βενιέρης έθεσε τις βάσεις για το εστιατόριο που πάντα ονειρευόταν. Ένα μενού βασισμένο στην Ελλάδα που κουβαλάει ο ίδιος μέσα του με την μνήμη ενός Φολεγανδρίτη γόνο καλού μάγειρα. Εκλεκτές κυκλαδίτικες πρώτες ύλες, μεγαλωμένες με φροντίδα στα τριγύρω χωράφια, που με την βοήθεια ενός πολυτάλαντου σεφ, εγγυώνται το νόστιμο αποτέλεσμα.
Κατ' εμέ αυτό είναι και η επιτομή της λέξης Gourmet.