Τα χαρακτηριστικά σταυροθόλια δεσπόζουν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Στην επέμβαση που έγινε για τη μετατροπή του αρχοντικού, διατηρήθηκαν τα περισσότερα στοιχεία από την παλιά του μορφή, όπως η χρωματική του εικόνα και η αυθεντική επίπλωση του καπετανόσπιτου: οι σαντορινιοί καναπέδες από ξύλο καρυδιάς, ο καθρέφτης με το γύψινο μοτίβο, το βενετσιάνικο κρεβάτι με ουρανό ζωγραφισμένο στο χέρι, οι γκραβούρες που έφερε από τη Ρωσία ο καπετάνιος. Στην είσοδο βρίσκεται και το ταξιδιωτικό του μπαούλο, αυτό που συνήθιζαν να έχουν οι ναυτικοί των ιστιοφόρων, που γράφει επάνω "Ιωάννης Σαρρής 1849".
Iδιοκτήτης του εστιατορίου είναι ο αρχιτέκτονας-αναστηλωτής Ιωάννης Ζαγγελίδης. Η γνωριμία του με το κτίριο ξεκίνησε το 1986 σαν εργασία αναστήλωσης του αρχοντικού. Η μαγεία του χώρου του έδωσε την ιδέα της δημιουργίας ενός ατμοσφαιρικού εστιατορίου. Το αισθητικό αποτέλεσμα που προέκυψε, βασίστηκε πάνω στις κλασσικές αρχές συντήρησης και διατήρησης, έτσι ώστε να μας μεταφέρει στο κλίμα της τότε εποχής, σε συνδυασμό με τη ζεστασιά και την άνεση της σημερινής, τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην ταράτσα με θέα την Καλντέρα.
Η κουζίνα του "1800" λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια και έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες.
Μους με χλωρό τυρί Σαντορίνης, κατσουνάκι, καπνιστό σολομό και horseradish. Ταμπουλέ με καρπάτσιο φρέσκου τόνου μαριναρισμένου σε δενδρολίβανο και μουστάρδα. Αυγοτάραχο σε μπλίνις με μους αβοκάντο, λάιμ και καρύδια.
Σολομός με αρωματική κρούστα και σάλτσα από λάιμ, αντίβ, μέλι και σόγια. Ριζότο σαμπάνιας με φινόκιο, σπανάκι, χτένια και λάδι άσπρης τρούφας. Αρνάκι με κρούστα από φύκια και ελιές σε σάλτσα μουστάρδας και εστραγκόν.
Σορμπέ μασκαρπόνε με confit πράσινης ελιάς, cheesecake με κυκλαδίτικα λευκά τυριά και σάλτσα από μύρτιλλα και φραμπουάζ, κανταϊφι με παγωτό χαλβά και σύκα με βινσάντο και κανέλλα.
Τέλος η κάβα του 1800 δίνει έμφαση στο ελληνικό κρασί με μεγάλη ποικιλία από όλη την Ελλάδα.
Οία,Σαντορίνη
Tηλ: 71485, 71800
www.oia-1800.com