Στο πανέμορφο, γραφικό και παραδοσιακό χωριό μας, τον Αυγερινό, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, υπάρχει μακρά ιστορία στο κάστανο.
Υπάρχουν πολλές καστανιές (κάποιες ακόμη και 300 ετών!) μέσα σε οργανωμένα περιβόλια αλλά και πολλές άλλες – οι άγριες, όπως αποκαλούνται – σε έκταση αρκετών χιλιομέτρων γύρω από τον οικισμό.
Πάντοτε αράντιστες, αγνές, μεγαλωμένες φυσικά, με μόνη περιποίηση το νερό της βροχής και το αραίωμα, ανασαίνουν, ευδοκιμούν και καρπίζουν δίνοντας τα πλέον γευστικά κάστανα τα οποία και εξάγονται συνήθως στην Ιταλία.
Από αυτά τα κάστανα, σπυριά και μαρόνια, πρώιμα και «του τσάρκου», φτιάχτηκε για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο του 2014 η Μαρμελάδα κάστανο (με κομμάτια καστάνου) με τον διακριτικό τίτλο «τα Αυγερινιώτικα».
Η Μαρμελάδα είναι χειροποίητη, χωρίς συντηρητικά και περιέχει κομμάτια κάστανου, κάτι που τη διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα σκευάσματα καστάνου που κυκλοφορούν στην Ελληνική και ξένη αγορά.
Κωνσταντίνος Κουσούλης
Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος
Αυγερινός Βοΐου Κοζάνης