Τα αγαπημένα αυτά προϊόντα καταναλώνονται από τους ανθρώπους για αιώνες και είναι συνήθως πάντα πάνω σε ένα τραπέζι. Τί άλλο όμως έχουν κοινό;
Περιέχουν και τα τρία ένα κοινό συστατικό. Τον μύκητα Saccharomyces cerevisiae
Αυτός ο μικροοργανισμός με το τόσο περίεργο όνομα είναι μονοκυτταρικός δηλαδή περιέχει ένα μόνο κύτταρο., μόλις 5-10 εκατομμυριοστά του μέτρου. Ο μύκητας αυτός βρίσκεται μέσα στη μαγιά που χρησιμοποιούμε για το φούσκωμα του ζυμαριού, όπως και για τη παραγωγή του κρασιού και της μπύρας.
Μόλις αυτός ο μύκητας βρεθεί σε ζεστό περιβάλλον, κοντά στην αγαπημένη του τροφή, αρχίζει να τρώει ασταμάτητα. Και η τροφή του βρίσκεται στο αλεύρι του ψωμιού, στο κριθάρι της μπύρας και το σταφύλι του κρασιού. Ταυτόχρονα αποβάλλει μια ουσία την αλκοόλη. Αυτή χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί η μπύρα και το κρασί. Επίσης αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο που φουσκώνει το ψωμί. Αυτή η διαδικασία είναι η ζύμωση και την πραγματοποιεί αυτός ο ζυμομύκητας. Με τη ζύμωση ο μύκητας τρέφεται, συνεχίζει να ζει και να πολλαπλασιάζεται ακατάπαυστα και μετατρέπει το άμυλο σε σάκχαρο και το σάκχαρο σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα.