Παλιότερα, αρκούσε ένας παχύς κόκορας για το εορταστικό τραπέζι του Έλληνα, είτε τις Κυριακές που συνήθιζε να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια είτε τις αργίες, ιδιαίτερα των Χριστουγέννων, κατά τις οποίες το κοτόπουλο μαγειρευόταν με γέμιση από ρύζι, καρύδια, σταφίδες και άλλα υλικά.
Στις μέρες μας πρέπει κανείς είτε να στραφεί στην ελληνική ύπαιθρο για να βρει πουλερικά που έχουν εκτραφεί με φυσικό τρόπο σε αγροκτήματα ή να εντοπίσει έναν από τους λιγοστούς (αλλά συνεχώς αυξανόμενους), ορνιθοτρόφους που χρησιμοποιούν αποκλειστικά οργανικές ζωοτροφές. Οι ποικιλίες που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ ακολουθούν σχεδόν το ίδιο πρότυπο του πουλερικού με το χλωμό δέρμα και την άχρωμη γεύση που έχουν καθιερώσει τα αμερικανικά βιομηχανικά ορνιθοτροφεία.
Παρόλ’ αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εξαίρετες συνταγές με κοτόπουλο στην ελληνική κουζίνα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν το κοτόπουλο δεν ψηθεί, μαγειρεύεται μέσα σε κατσαρόλες με άφθονη σάλτσα και συχνά συνοδεύεται από ένα ή δύο χορταρικά. Στις κλασικές συνταγές περιλαμβάνεται το βραστό κοτόπουλο με μπάμιες και σάλτσα ντομάτας, με μελιτζάνες, ή, όπως και στη συνταγή που περιγράφεται στο σχετικό τμήμα, με αγκινάρες. Υπάρχουν ακόμα ευωδιαστές συνταγές για βραστό κοτόπουλο, που γαρνίρονται με κανέλα, μπαχαρικά και βότανα. Λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική αγροτική παράδοση, ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι ερασιτέχνες μάγειροι θα σου πουν ότι οι γέρικες κότες δεν πρέπει να τρώγονται ψημένες ή βρασμένες μέχρι να στεγνώσει το κρέας, αλλά να γίνονται σούπα.
Οι συνταγές του GOURMED αντιπροσωπεύουν ένα απάνθισμα τόσο των παραδοσιακών όσο και των περισσότερο σύγχρονων τρόπων μαγειρέματος του τόσο αγαπητού κοτόπουλου.
Το κοτόπουλο και η ελληνική κουζίνα
Εδώ και μερικές δεκαετίες, το κοτόπουλο έχει πάψει να αποτελεί το σύνηθες κυριακάτικο γεύμα. Ακολουθώντας το παράδειγμα του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, αυτό το ταπεινό πτηνό αποτελεί πλέον ψωμοτύρι για κάθε Έλληνα μάγειρα και μαγείρισσα!
Προέλευση: