BACK

Αγκινάρες γεμιστές με κιμά και μπεσαμέλ

Αγκινάρες με αστέρια! Το ταπεινό λαχανικό που τρώγεται με χίλιους τρόπους από ωμό, εδώ στην πιο grande εκδοχή του με νόστιμη γέμιση από κιμά και μπεσαμέλ αρωματισμένη με ντομάτα και αλμυρούτσικο τυρί!
 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (4 votes)

Συστατικά:

15 μεγάλες αγκινάρες
600 γρ. κιμάς αρνιού ή μοσχαριού
1 φλ. κρεμμύδια ψιλά
1 φλ. τυρί τριμμένο
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
3-4 κουταλιές βούτυρο
2 αβγά
αλάτι & πιπέρι
δυόσμο

Οδηγίες:

Διαλέγουμε μεγάλες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε από τα έξω φύλλα και κόβουμε το κοτσάνι από τη ρίζα με τέτοιο τρόπο ώστε να σταθεί όρθια η αγκινάρα.

Κόβουμε τις αγκινάρες από πάνω ως το μέσον τους σχεδόν, και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους, ώστε να γίνει άνοιγμα αρκετό για να χωρέσει ο κιμάς.

Αλείφουμε με λεμόνι –για να μην μαυρίζουν- και τις τοποθετούμε σε κρύο νερό. Στραγγίζουμε

Βάζουμε τις αγκινάρες να βράσουν σε αρκετό νερό, στο οποίο στύβουμε λίγο λεμόνι και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και ανάλογο αλάτι. Θέλουμε να κρατάνε λίγο οπότε τις αφήνουμε περίπου για 30 λεπτά και στη συνέχεια τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε με το άνοιγμα προς τα κάτω για να φύγουν τα υγρά τους.

Για τη γέμιση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε λίγο τα κρεμμύδια.

Προθέτουμε τον κιμά να καβουρντιστεί καλά, ανακατεύοντας και "σπάζοντάς" τον συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα για για μη σχηματίσει σβώλους. 

Σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί, λίγο νερό, ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει ανακατεύοντας το από καιρό σε καιρό, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.

Το αφήνουμε να μισοκρυώσει και προσθέτουμε τα αβγά, 3-4 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά, μισή χούφτα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί (το μέγεθός του να είναι τέτοιο ώστε να γεμίσει με αυτές για να ακουμπά η μία επάνω στην άλλη και να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο).

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε τις αγκινάρες με βούτυρο και στη συνέχεια τις γεμίζουμε με μπεσαμέλ που έχουμε ετοιμάσει.

Πασπαλίζουμε τη μπεσαμέλ με λίγο τυρί τριμμένο και μετά με τριμμένη φρυγανιά. Ραντίζουμε με βούτυρο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-45 λεπτά, φροντίζοντας ή κρούστα να αποκτήσει ένα χρυσόξανθο χρώμα.

Tips

Σε νηστίσιμη παραλλαγή δοκιμάστε τις με γέμιση από ρύζι, ελαιόλαδο και σκόρδο, μάραθο ή άνηθο, φρέσκα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Στο ψήσιμο συνοδεύστε τις με πατατούλες και περιχύστε με λεμόνι και νεράκι. Διαφορετικό αλλά επίσης πεντανόστιμο!
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: