BACK

Αγκινάρες με κατσικάκι

Από τις κλασικές γεύσεις που συναντάμε σε χωριάτικα γλέντια ή μεγάλα τραπέζια. Τo κατσικάκι με αγκινάρες είναι από τις αγαπημένες γεύσεις πολλών, που ξυπνούν αναμνήσεις γιαγιάς και χωριού και αλήθεια είναι ότι αν μαγειρευτεί σωστά και με υπομονή δίνει ένα ασύγκριτο αποτέλεσμα. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

700 γρ. κατσικάκι ψαχνό (μπούτι και σπάλα)
τα κόκαλα από το κατσικάκι
8 αγκινάρες
χυμό 2 λεμονιών,
λεμόνι σε ροδέλες, λίγο ξύσμα
4-5 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ζωμό σπιτικό 300 ml
1 αβγό και 1 κρόκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα κορν φλάουρ (αν θέλουμε)

Οδηγίες:

Ζητάμε από το χασάπη μας να σπάσει τα κόκαλα, τα οποία θα ψήσουμε σε δυνατό φούρνο για 40 λεπτά και στη συνέχεια θα τα βράσουμε μαζί με λαχανικά για να ετοιμάσουμε 1/3 του λίτρου ζωμό. Πλένουμε, σκουπίζουμε, κόβουμε σε μπουκίτσες το κατσικάκι. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό και τις ροδέλες λεμονιού για να μην οξειδωθούν.Κόβουμε στη μέση κάθε καρδιά αγκινάρας. 

 Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και ροδίζουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά.Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ροδίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ζωμό ζεστό και μόλις το φαγητό μας πάρει βράση μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 15-20 λεπτά.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες, το χυμό και το ξύσμα 1 λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και βράζουμε μέχρι να ψηθούν οι αγκινάρες και το κατσικάκι μας γίνει πολύ τρυφερό τουλάχιστον μία ώρα.

Χτυπάμε με πιρούνι το αβγό, τον κρόκο, το χυμό του δεύτερου λεμονιού και το κορν φλάουερ αν χρησιμοποιούμε.

Προσθέτουμε στο μείγμα κουταλιά κουταλιά το ζωμό του φαγητού, αναδεύοντας συνεχώς και όταν έχουμε προσθέσει και την τελευταία κουταλιά του ζωμού βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά επί 3-4 λεπτά.

Περιχύνουμε το κατσικάκι με το δεμένο αυγολέμονο, ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε η σάλτσα να αγκαλιάσει το φαγητό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Tips

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό με κύβο.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: