BACK

Ρατατούιγ με Βασιλικό - (Ratatouille)

Κρύο ή ζεστό ως ορεκτικό, κυρίως ή σαλάτα το ρατατουίγ είναι αγαπημένο πιάτο στο οικογενειακό τραπέζι της Γαλλίας σαν να λέμε το δικό μας μπριάμ.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.6 (8 votes)

Συστατικά:

1 μελιτζάνα  κομμένη σε κύβους 2 εκ.
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κόκκινες πιπεριές σε κομματάκια των 2 εκ.
1 χοντροκομμένο κρεμμύδι
1 κολοκυθάκι κομμένο σε ροδέλες των 2 εκ.
1/2 κιλό τομάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες και χωρίς τους σπόρους
4 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. κομμένο φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γλ. ξερό)
1 φύλλο δάφνης
2 κ.γλ. κόκκινο κρασί
ξίδι, αλάτι και πιπέρι
1/3 φλ. κομμένος φρέσκος βασιλικός

Οδηγίες:

  • Βάζουμε τη μελιτζάνα στο σουρωτήρι με αλάτι να και αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα.
  • Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε σε πανί της κουζίνας.

1.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λάδι και διαδοχικά σοτάρουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια. Συμπληρώνουμε λάδι αν χρειάζεται και διαφοροποιούμε τους χρόνους ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών των λαχανικών που έχουμε. Οι χρόνοι κυμαίνονται από 3- 8 λεπτά.
2.Βάζουμε όλα τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Ζεσταίνουμε, τέλος, άλλη μια κουταλιά στο τηγάνι για να σοτάρουμε και τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης.
4. Βάζουμε πάλι όλα τα λαχανικά στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
5. Αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται, ρίχνουμε και το ξίδι και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
Προσθέτουμε και το βασιλικό και σερβίρουμε.