Ταμπουλέ
Συστατικά:
30 γρ. πλιγούρι
600 γρ. ώριμες, σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
400 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, έχοντας αφαιρέσει μεγαλύτερο μέρος από το κοτσάνι
70 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
1/4 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι (ή μείγμα από 7 διαφορετικά Λιβανέζικα μπαχαρικά)
αλάτι, πιπέρι
το χυμό ενος λεμονιού
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 μαρούλια, πλυμένα και κομμένα
Οδηγίες:
1. Ξεπλύνετε το πλιγούρι αρκετές φορές, με κρύο νερό. Στραγγίστε και τοποθετήστε το σε μπολ. Ανακατέψτε με το πιρούνι μερικές φορές ώστε να γίνει αφράτο.
2. Βάλτε τις κομμένες ντομάτες σε μπολ, ή στραγγίστε σε σίτα όσο ετοιμάζετε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
3. Κόψτε τα μυρωδικά με καλό μαχαίρι σε επιφάνεια κοπής, για να μην τα τραυματίσετε. Μαζέψτε μια μεγάλη χούφτα και κόψτε σε μικρά, τραγανά κομμάτια.
4. Στραγγίστε τις ντομάτες από τον χυμό τους και βάλτε σε μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
5. Πασπαλίστε το πλιγούρι και από πάνω τα μπαχαρικά, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
6. Ανακατέψτε καλά και δοκιμάστε και αν θέλετε προσθέστε κάποιο από τα καρυκεύματα. Σερβίρετε αμέσως με το μαρούλι.