Σούσι ντομάτας
Ένα εντυπωσιακό και περίτεχνο πιάτο με απλά ωστόσο υλικά που θα κερδίσει τους καλεσμένους σας! Από το βιβλίο Ελληνική Γαστρονομία: 34 Έλληνες Σεφ Δημιουργούν. Η συγκεκριμένη συνταγή από το Χριστόφορο Πέσκια.
Συστατικά:
5,5 κιλά ντομάτες, αποφλοιωμένες
600 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6 σκελίδες σκόρδο
150 ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
3 κλωνάρια θυμάρι
1 ματσάκι μέντα (τα φύλλα κομμένα σε ζουλιέν)
5 ml ξίδι ρυζιού
210 γρ. ρύζι για σούσι
100 γρ. κορινθιακές σταφίδες, μουλιασμένες σε ρούμι
150 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
αλάτι
ζάχαρη
άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Κύμινο
Οδηγίες:
Κόβουμε τα 3,5 κιλά από τις ντομάτες σε 4 φέτες, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να αφυδατωθούν.
2. Πάνω οε κάθε φέτα ντομάτας τοποθετούμε μια λεπτή φετούλα σκόρδου και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
3. Στη συνέχεια, ξεσποριάζουμε και ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες ντομάτες.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια και τις υπόλοιπες τέσσερις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες για 20 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.
5. Προσθέτουμε και τις ντομάτες, το υπόλοιπο θυμάρι και τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε το μείγμα τους για περίπου 4 ώρες ή μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
6. Βράζουμε το ρύζι για σούσι και ραντίζουμε με το ξίδι ρυζιού.
7. Σουρώνουμε τη σάλτσα ντομάτας έτσι ώστε να απομονώσουμε όλο το λάδι και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το ρύζι, τη μέντα, τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
8. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
9. Φορμάρουμε το μείγμα ρυζιού σε μικρά κυβάκια (των 28 γραμμαρίων το καθένα).
10. Κόβουμε την αφυδατωμένη ντομάτα σε κύβους και τοποθετούμε έναν στην κορυφή κάθε κύβου ρυζιού (θα πρέπει να φαίνεται σαν ένα κομμάτι τόνου). Τέλος, πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο κύμινο.