Χοιρινό με άγρια ραδίκια
Ένα χειμωνιάτικο φαγητό που θυμίζει έργα και δημιουργίες παλιότερων μαγειρισσών. Τα φρέσκα υλικά που συνθέτουν αυτή τη συνταγή συνδυάζουν τα πικρά, αψιά ραδίκια, με την ήπια γεύση του χοιρινού και το τελικό αποτέλεσμα στεφανώνει η σβελτάδα του κρασιού και η ευφρόσυνη οξύτης των λεμονιών.
Συστατικά:
700-800 γρ. χοιρινό κομμένο σε κύβους (από το μπουτάκι)
800 γρ. άγρια ραδίκια
3 κ.σ.παρθένο ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
χυμό 2 λεμονιών
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα ραδίκια.
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το κρέας για 7-8 λεπτά.
2. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί η μισή ποσότητα. Αλατίζουμε.
3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 50-60 λεπτά επιβλέποντας ώστε αν τα υγρά απορροφηθούν να προσθέσουμε λίγο κρασί.
4. Προσθέτουμε τα ραδίκια ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο αλάτι αν χρειάζεται. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 15-20 λεπτά.
5. Προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε αμέσως.