BACK

Χταπόδι της κατσαρόλας με μάραθο και πράσινες ελιές

Άλλη μια συνταγή για το βασιλιά των θαλασσινών, αυτή τη φορά με τα αρώματα του άγριου μάραθου και του κρασιού. Οι πράσινες ελιές νοστιμίζουν το φαγητό μας και το κάνουν ακόμα πιο απολαυστικό! Συνοδεύεται πολύ ωραία με άγριο ρύζι.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

1½ κιλό χταπόδι
μισό κιλό ελαιόλαδο
6-8 πρασουλίδες κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι αγριομάραθο (αν υπάρχει), χοντροκομμένο
   ή ένας μεγάλος βολβός από μάραθο κομμένος σε λεπτές φέτες
1 λειωμένη σκελίδα σκόρδο
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2/3 φλ. τσακιστές ναυπλιώτικες ελιές, στραγγισμένες και χωρίς το κουκούτσι τους
αλάτι

Οδηγίες:

  • Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τη σακούλα του χταποδιού.
  • Αφαιρούμε το στόμα

1. Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα. Κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε το χταπόδι σε όσο πιο χαμηλή φωτιά γίνεται για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό ροδαλό χρώμα και να μαλακώσει. Θα πρέπει να βγάλει αρκετά από τα υγρά του έτσι ώστε να μην ξεραθεί αλλά, αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό στην κατσαρόλα για να μην καεί.

2. Βγάζουμε το χταπόδι με όλους του τους χυμούς και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη προκειμένου να κρυώσει κάπως.

3. Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διαφανές. Αν χρησιμοποιούμε βολβό, το τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι

4. Τεμαχίζουμε τα πλοκάμια του χταποδιού σε κομμάτια των 5-8 εκ. και το ίδιο κάνουμε και με το υπόλοιπα μέρη.

5. Προσθέτουμε το σκόρδο στην κατσαρόλα κι ύστερα το χταπόδι μαζί με το κομμένο αγριομάραθο.

6. Ρίχνουμε το κρασί με το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου μια ώρα προσθέτοντας, αν χρειαστεί, επιπλέον νερό ή κρασί. Το χταπόδι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει γίνει πολύ τρυφερό.

7. Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, βάζουμε και τις ελιές. Δοκιμάζουμε το φαγητό και αλατίζουμε αναλόγως.

Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: