BACK

Καλιτσούνια

Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται μια εξαιρετική πρόταση σερβιρίσματος για μετά το φαγητό.

Τρώγονται ζεστά και τραγανά και κοσμούν σχεδόν όλα τα τραπέζια στην Κρήτη αλλά και σε άλλα νησιά.

Βαθμολογήστε
Rate: 
No votes yet

Συστατικά:

Για τη ζύμη
½ φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 - 4 σταγόνες χυμό λεμόνι
½ κ.γλ. αλάτι
1 φλ.  περίπου χλιαρό νερό
2 φλ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
 μέλι ή ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη γέμιση
3 φλ. μαλακό, λευκό τυρί (αναλάτο)
1 κ.γλ. μέντα ψιλοκομμένη
1 κρόκο αβγού
1 κ.σ ζάχαρη
½ κ.γλ. κανέλλα

Οδηγίες:

Ανακατεύουμε αλεύρι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και χλιαρό νερό στο μίξερ, για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή μάζα.

Προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι αν χρειασθεί.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη σκεπάζουμε με ένα πανί για περίπου 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε το τυρί με τη μέντα, την κανέλλα και τον κρόκο του αβγού.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη.

Τα ανοίγουμε έτσι ώστε να έχουν ½ εκ. πάχος.

Χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι με μεγάλο στόμιο και κόβουμε κύκλους που να έχουν διάμετρο περίπου 5-6 εκ.

Βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση στη μία άκρη του, διπλώνουμε την άλλη άκρη, σχηματίζοντας μισοφέγγαρα.

Τηγανίζουμε για δυο λεπτά και από τις δυο πλευρές.

Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί, τα βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι ή άχνη ζάχαρη.