BACK

Πουρές από μελιτζάνα και ταχίνι (Baba Ghannouj)

Το πιάτο αυτό αν πετύχει θα γίνει το αγαπημένο σας αλλά και το πιάτο για το οποίο θα μιλούν με θαυμασμό! Είναι μία κλασική συνταγή της Συρίας και του Λιβάνου, που παρουσιάζει αρκετές παραλλαγές σε διάφορες χώρες. Το κάπνισμα της μελιτζάνας είναι το πρώτο και βασικό βήμα για την επιτυχία της συνταγής. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.8 (12 votes)

Συστατικά:

2 μέτριες μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
χυμό ενός λεμονιού
125 ml  ταχίνι
αλάτι
ελαιόλαδο
κομμένος φρέσκος μαϊντανός

Οδηγίες:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C

1. Στη μεσαία σχάρα του φούρνου ψήνουμε τις μελιτζάνες όπως είναι σε φωτιά στο γκαζάκι με προσοχή ή στα κάρβουνα, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30-40 λεπτ, γυρίζοντας κατά διαστήματα.
2. Τις ξεφλουδίζουμε ενώ είναι ακομα ζεστές και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
3. Κόβουμε τη σάρκα,  την τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και την ανακατεύουμε στον αέρα ώστε να φύγει η επιπλέον υγρασία.
4. Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο μέχρι να να γίνει ένας τραχύς πουρές.
5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ταχίνι και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένας πηκτός πουρές.
6. Προσθέτουμε αλάτι ανάλογα με την προτίμηση μας και επιπλέον λεμόνι αν χρειάζεται.
7. Βάζουμε σε ένα μπολ και σκεπάζουμε και το τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
8. Μεταφέρουμε σε ρηχό μπολ ή πιάτο ανακατεύοντας με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας την επιφάνεια για να κάνουμε ένα σχήμα. Περιχύνουμε με λάδι και πασπαλίζουμε ελαφρά με μαϊντανό, πάπρικα, ή ακόμα και λίγο ρόδι.

Tips

Μπορείτε αν θέλετε να συμπληρώσετε 2 κουταλιές γιαούρτι στο μείγμα σας για να του δώσετε λίγη δροσιά. Σερβίρετε με ψητό ψωμί ή αραβικές πίτες κομμένες.