Κοτόπουλο γεμιστό με ρύζι και ξηρούς καρπούς
Μία από τις καλύτερες συνταγές μας με κοτόπουλο γεμιστό, ιδανικό πιάτο για να φάνε τα παιδιά και να γλύφουν τα δάχτυλά τους.
Συστατικά:
1 μεγάλο κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά
ελαιόλαδο, για να αλείψετε το κοτόπουλο
αλάτι και πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο
2/3 φλιτζανιού άγριο ρύζι
2/3 φλιτζανιού ρύζι μπασμάτι
2 μεγάλα πράσα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/3 φλιτζανιού κορινθιακές σταφίδες
8-10 ξερά βερίκοκα
2/3 φλιτζανιού χοντροκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
Οδηγίες:
Βάζετε το άγριο ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζετε με νερό και το αφήνετε να μαλακώσει για μια ώρα. Έπειτα, το ξεπλένετε και το σουρώνετε.
Καθαρίζετε και χοντροκόβετε τα πράσα αφήνοντας όσο περισσότερο γίνεται από το πράσινο στέλεχος τους. Λειώνετε το βούτυρο και τσιγαρίζετε τα πράσα σε χαμηλή-μέτρια φωτιά για 8 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και συνεχίζετε το τσιγάρισμα, με το καπάκι, πλέον, για άλλα 7-10 λεπτά, μέχρι να καραμελωθούν ελαφρώς τα πράσα. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα βάζετε στην άκρη.
Βάζετε το άγριο ρύζι σε μια κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι κρύο νερό και ελάχιστο αλάτι. Το αφήνετε να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πιει όλο το νερό. Το ίδιο κάνετε και με το μπασμάτι.
Αναμειγνύετε τα δύο ρύζια με τα πράσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα καρύδια. Ανακατεύετε έχοντας βάλει και το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε.
Καθαρίζετε και ξεπλένετε το κοτόπουλο μέσα-έξω κόβοντας το λαιμό και ό,τι έχει μείνει από την ουρά. Γεμίζετε το κοτόπουλο με το μείγμα που έχετε προετοιμάσει. Παίρνετε το σκόρδο και το χώνετε κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου, σε διάφορα μέρη. Αλείφετε το κοτόπουλο με το λάδι και το αλατοπιπερώνετε. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους αφαιρώντας με ένα κουτάλι όλη την περισσευούμενη γέμιση. Περιχύνετε το κοτόπουλο με το κρασί και το ψήνετε σε φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 175°C για μια ώρα περίπου.