Λαυράκι στο χαρτί από το Pandeli
Την συνταγή αυτή εμπνεύστικε το 1940 περίπου ο γνωστός μάγειρας στην Κωνσταντινούπολη Παντελής Τσομπάνογλου .
Ήταν πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της, καθώς παραδοσιακά στην Πόλη τα ψάρια συνήθως τα τηγάνιζαν με λάδι ή τα μαγείρευαν ψητά ή βραστά, αλλά ποτέ με φρέσκο βούτυρο.
Θα το φάτε ακόμα και σήμερα με τον τρόπο του Pandeli και την ίδια γεύση στην Κωσταντινούπολη αλλά και στήν Αθήνα.
Συστατικά:
600 γρ. φιλέτο λαυράκι πελαγίσιο
8 φέτες αποφλοιωμένης ντομάτας
4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Συνταγή από το εστιατόριο Pandeli www.pandeli.gr
Οδηγίες:
Διπλώνουμε το ριζόχαρτο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν ένα τετράγωνο ταψάκι 10 Χ 10 cm.
Μέσα στο κάθε έτοιμο ταψάκι βάζουμε μιά κουταλιά φρέσκο βούτυρο, μιά οριζόντια φέτα ντομάτα και το φιλέτο του ψαριού.
Καλύπτουμε το ψάρι με μιά ακόμη φέτα ντομάτας , αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και νερό
Σκεπάζουμε το ψάρι με ένα καπάκι ριζόχαρτο στο εμβαδόν του ταψιού και το ψήνουμε στη σχάρα πάνω στα κάρβουνα περίπου 10-15 λεπτά.