Ντιπ με κομμάτια πράσινης ελιάς και φακής
Ελαφρύ καλοκαιρινό και υγιεινό με ενδιαφέροντα συνδυασμό υλικών της Μεσογείου.
Συστατικά:
2 1/2 φλιτζάνια πράσινες ελιές (κατά προτίμηση Ελληνικές) χωρίς το κουκούτσι, πλυμένες καλά και στραγγισμένες
1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένες πράσινες φακές, στραγγισμένες
1 κουταλάκι της σούπας ασπρισμένα αμύγδαλα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα σκόρδου
ψιλοτριμμένη φλούδα 1 λεμονιού (κατά προτίμηση οργανικού)
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένος άνηθος
αλάτι και άσπρο πιπέρι κατά προτίμηση
2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 ραδίκια λευκόφυλλα Βελγίου, καθαρισμένα και σπασμένα σε φύλλα (περίπου 20 φύλλα)
φλούδα λεμονιού και μικρά κλωνάρια άνηθου κομμένα σε μπαστουνάκια για τη γαρνιτούρα
Οδηγίες:
Τοποθετούμε τα αμύγδαλα και το σκόρδο σε ένα μπολ ενός πολυμίξερ και ξεκινάμε και σταματάμε το πολυμίξερ μέχρι τα αμύγδαλα να είναι ψιλοκομμένα και κοκκώδη.
Προσθέτουμε τις ελιές στο μπολ και ξεκινάμε και σταματάμε το πολυμίξερ μερικές φορές για να κοπούν σε χοντρά κομμάτια.
Προσθέτουμε τις μαγειρεμένες φακές και ξεκινάμε και σταματάμε το πολυμίξερ μια-δυο φορές για να τις κόψουμε λίγο χωρίς να τις πολτοποιήσουμε τελείως.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, προσθέτουμε ανακατεύοντας τον άνηθο, τη φλούδα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή μας και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Βάζουμε περίπου μια κουταλιά του μίγματος σε κάθε φύλλο λευκόφυλλου ραδικιού.
Γαρνίρουμε με τη φλούδα λεμονιού και τον άνηθο και σερβίρουμε.