Κέικ Ολικής Με Κανέλα Και Κακάο
Καταπληκτικό Κέικ Ολικής Με Κανέλα Και Κακάο για απογευματινό τσάι, μπρος σε τζάκι με καλή παρέα και χιονισμένο εξωτερικό σκηνικό.
Κέικ με αλεύρι ολικής και φυτικές ίνες, φτιάχνω για πρώτη φορά και έμεινα κατενθουσιασμένη.
Πρέπει να σας ομολογήσω όμως ότι πήρα το πακετάκι αλευριού τελείως βιαστικά από το ράφι του σ.μ. χωρίς να προσέξω την σχετική ετικέτα.
Ο σκοπός μου ήταν να φτιάξω ένα κλασικό κέικ μαρμπρέ.
Οπότε η έκπληξη και η προς στιγμή αμηχανία μου, μου άλλαξαν τα σχέδια, μιας και μαρμπρέ με αλεύρι ολικής… ούτε να το σκεφτείτε.
Το επιχείρησα αλλά άδοξα, οπότε πρόσθεσα αρκετή κανέλα για αρωματικό, το κακάο βεβαίως, του έβαλα και γιορτινό “φουστανάκι” και σας το παρουσιάζω με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.
Συστατικά:
(για φόρμα 11Χ30)
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλ.τσ. ηλιέλαιο
1 φλ.τσ. χυμό πορτοκάλι
1 φλ.τσ. ζάχαρη άσπρη
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. μπέικιν
1 κ.γ. γεμάτο κανέλα
2 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
Οδηγίες:
Βάζω τα δυο αυγά στον κάδο του μίξερ, τα χτυπάω πολύ καλά και προσθέτω τη ζάχαρη.
Συνεχίζω το χτύπημα ώσπου να γίνει μια άσπρη σφιχτή κρέμα.
Ρίχνω το ηλιέλαιο και συνεχίζω το χτύπημα, ώσπου να ενσωματωθεί με την ζάχαρη και τα αβγά. Ρίχνω και το χυμό του πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι, στο οποίο έχω ανακατέψει την μπέικιν, στον κάδο του μίξερ μαζί με την κανέλα.
Ανακατεύω να δέσουν όλα τα υλικά σε ένα παχύρευστο μείγμα. Προσθέτω και το κακάο κοσκινισμένο. Ανακατεύω και πάλι.
Φοδράρω μια μακρόστενη φόρμα με βρεγμένο και καλά στραγγισμένο αντικολλητικό χαρτί και ρίχνω προσεχτικά το μείγμα του κέικ.
Βάζω τη φόρμα στο φούρνο που έχω προθερμάνει στους 250 βαθμούς, αλλά κατεβάζω αμέσως τη θερμοκρασία στους 180. Ψήνω για μια ώρα.
Κλείνω τον φούρνο μου και αφήνω το κέικ μέσα άλλα δέκα λεπτά. Το κέικ φουσκώνει τέλεια.
Το βγάζω από το φούρνο και το βγάζω από τη φόρμα με το αντικολλητικό χαρτί.
Περιμένω να πέσει λίγο η θερμοκρασία του, περίπου 5-10 λεπτά και αφαιρώ προσεχτικά το χαρτί.
Το κέικ είναι πανέτοιμο, νοστιμότατο με μια γεύση “αγροτική” λόγω της ολικής άλεσης αλευριού του.
Όμως αν θέλετε να το κάνετε πιο γιορτινό, δεν έχετε παρά να το καλύψετε με κάποιο απλό γλάσο σοκολάτας, όπως έκανα εγώ με τη λευκή σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη και να το στολίσετε σύμφωνα με το ιδιαίτερο γούστο σας.
Καλή σας επιτυχία
Ακόμα μία υπέροχη συνταγή από την βραβευμένη Δήμητρα Χερουβείμ και το blog της http://www.foodcollection.gr/ όπου μπορείτε να βρείτε και άλλες πολλές συνταγές της.