BACK

Γιαπράκια από κυκλαμινόφυλλα με φάβα, από τη Σύμη

Άκρως ελληνική και μερακλίδικη συνταγή τόσο στην παρασκευή όσο και στην κατανάλωσή της! Ιδιαίτερα υλικά, απολαύστε το αποτέλεσμα του συνδυασμού τους με ουζάκι!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.2 (6 votes)

Συστατικά:

1 ½ φλ. φάβα (λαθούρι)
1/2 φλ. ρύζι γκλασέ
2 μεγάλα κρεμμύδι καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα, αλεσμένη
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
40 τρυφερά κυκλαμινόφυλλα (από κυκλάμινα χωρίς λίπασμα)
φρέσκος χυμός από 1-2 λεμόνια

Οδηγίες:

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε σχολαστικά τη φάβα.
  • Τη βάζουμε να βράσει σε ένα μπολ με αρκετό νερό για να καλύπτεται κατά 5 εκ. και τη μουλιάζουμε για όλο το βράδυ.
  • Το επόμενο πρωί σουρώνουμε και ξεπλένουμε.


1. Αναμειγνύουμε τη φάβα, το ρύζι, τα κρεμμύδια, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη γαβάθα και τα αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα.

2. Βάζουμε να βράσει λίγο αλατισμένο νερό και ζεματίζουμε τα κυκλαμινόφυλλα ανά 10 κομμάτια για μισό λεπτό. Τα βγάζουμε και τα ξεπλένουμε αμέσως με κρύο νερό.

3. Απλώνουμε τα φύλλα σε σειρές πάνω στον πάγκο της κουζίνας με τη λεία επιφάνεια προς τα κάτω. Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση σε κάθε φύλλο και τα τυλίγουμε όπως τους ντολμάδες.

4. Τα ακουμπάμε εφαρμοστά με το άνοιγμα του φύλλου προς τα κάτω σε μια πλατιά κατσαρόλα.

5. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού μαζί με όσο νερό χρειάζεται για καλυφθούν ίσα-ίσα τα φύλλα.

6. Τα σκεπάζουμε με ένα λαδόχαρτο και ένα πιάτο από πάνω για να πιέζει τα φύλλα προς τα κάτω και να μην τα αφήσει να ανοίξουν. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε τους ντολμάδες για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

7. Βγάζουμε και σερβίρουμε είτε ζεστά είτε σε θερμοκρασία δωματίου.