Μπιζελοριζότο
Τα φρέσκα μπιζέλια, ένα από τα πιο νόστιμα λαχανικά της άνοιξης, είναι από τα υλικά που δίνουν μία γλύκα στα ριζότο.
Συστατικά:
1250-1500 ml ζωμό κότας (σπιτικό κατά προτίμηση)
400 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα μπιζέλια
100 ml λευκό κρασί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 γρ. κοντόκοκκο ρύζι
100 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα & έξτρα στο σερβίρισμα
αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
Ζεσταίνετε τον ζωμό κότας τον οποίο θα χρειαστείτε για το ριζότο και τον διατηρείτε ζεστό καθ'όλη την διάρκεια του μαγειρέματος.
Σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε πάλι το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει.
Ρίχνετε το ρύζι, τα μπιζέλια και ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα για να δέσει καλά το λάδι και το κρεμμύδι με το ρύζι. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε μέχρι να να πιει το ζουμί του.
Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνετε σιγά σιγά λίγο ζωμό κότας στο ρύζι και ανακατεύετε πάλι μέχρι να το ρουφήξει.
Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό και να ανακατεύετε. Μην ξεχνάτε ότι θέλει λίγο υπομονή. Κάθε φορά που ρίχνετε ζωμό πρέπει να περιμένετε να τον ρουφήξει το ρύζι πριν ρίξετε πάλι. Είναι μια διαδικασία που όμως σας αποζημιώνει όταν γευτείτε την πρώτη πιρουνιά.
Θα χρειαστείτε περίπου 15 με 20 λεπτά ακόμα για να γίνει το ρύζι. Προσθέτετε νερό αν σας τελειώσει ο ζωμός.
Όταν το ριζότο αποκτήσει αυτήν την κρεμώδη υφή, είναι έτοιμο.
Ρίχνετε την παρμεζάνα και το βούτυρο και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτετε επιπλέον αλάτι ή πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.