BACK

Ντομάτες γεμιστές με μάραθο και δυόσμο

Από τα πιο νόστιμα και κλασικά καλοκαιρινά πιάτα, εδώ σε παραλλαγή με πλούσια αρωματικά μυρωδικά.
Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.7 (7 votes)

Συστατικά:

12 μέτριες στρογγυλές ντομάτες
1 φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 μέτρια μαραθόριζα (φινόκιο) τριμμένη
1 κ.σ. κοπανισμένο μαραθόσπορο
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1-2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια

Οδηγίες:

Αδειάζουμε τις ντομάτες, ανοίγοντάς τες από τη μεριά του κοτσανιού.

Κρατάμε 2 1/2 φλιτζάνια από τη σάρκα την ψιλοκόβουμε και βάζουμε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

 

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι  και τη μαραθόριζα, αν τη χρησιμοποιούμε.

Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε το μαραθόσπορο και το ρύζι  και ανακατεύουμε 1-2 φορές. Βάζουμε 2 φλιτζάνια ντομάτα, και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αρωματικά: μάραθο, μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο.

Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και γεμίζουμε τις ντομάτες.

Βάζουμε τις πατάτες στα κενά που αφήνουν γύρω, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τη ντομάτα, πασπαλίζουμε πατάτες και ντομάτες με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.

Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε λίγο ακόμα τις ντομάτες μέσα.

 

Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τις σερβίρουμε.

 

Παραλλαγή: Ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες γεμιστές

 

Αντί για 12 ντομάτες, γεμίζουμε 7-8 ντομάτες, 2-3 πιπεριές και μια μέτρια μελιτζάνα φλάσκα.

Χρησιμοποιούμε γέμιση με ρύζι ή με κριθάρι.

Κόβουμε το πάνω μέρος της κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε τα σπόρια.

Τη μελιτζάνα την κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε με κουτάλι την περισσότερη σάρκα.

Αλείφουμε τις κούπες της μελιτζάνας με λάδι και ψήνουμε για 10-15 λεπτά στο φούρνο, να μαλακώσουν.

Τη σάρκα που αφαιρέσαμε την ψιλοκόβουμε και τη σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι.

Αφού γεμίσουμε τις πιπεριές, καλύπτουμε με τα καπάκια που κόψαμε.

Καλύπτουμε τη γέμιση στις μελιτζάνες με λεπτές φέτες ντομάτα.

Ψήνουμε όπως παραπάνω.