BACK

Ντοματόσουπα με ρεβύθια και φακές

Όπως και στο Μαρόκο, έτσι και στην Τυνησία τα όσπρια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτή η σούπα είναι από τις πιο διαδεδομένες συνταγές της Βορείου Αφρικής. Τα συστατικά φαίνονται συνηθισμένα, όμως όταν συνδυάζονται σε αυτήν την ικανοποιητική σούπα οι γεύσεις υπερβαίνουν το σύνολο τους.

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 2.7 (3 votes)

Συστατικά:

1 φλ. ωμά ρεβύθια, μουσκεμένα από το προηγούμενο βράδυ (ή 1-2 φλ. ρεβύθια σε κονσέρβα)
1 φλ. ωμές φακές (οποιουδήποτε είδους), ξεπλυμένες και διαλεγμένες
1 μπαστουνάκι κανέλας
2 κ.σ.ελαιόλαδο
4 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. λιωμένο σκόρδο
2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ.  κουρκούμη
1 ½ κ.γλ. σπόρια κύμινου
2 κ.γλ.  τριμμένο κύμινο
2 με 3 φύλλα δάφνης
850 γρ. ντομάτες πολτό
μαύρο πιπέρι και καγιέν ανάλογα με την προτίμηση σας
3 κ.σ. χυμό λεμονιού (ή ανάλογα με την προτίμηση σας)

Προαιρετικά για γαρνίρισμα
γιαούρτι
ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή μέντα
μερικές μαύρες σταφίδες

Οδηγίες:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα ρεβύθια και σκεπάζουμε με 7 ½ εκ. νερό.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε μερικώς και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 60 λεπτά περίπου. (Αν χρησιμοποιούμε ρεβύθια σε κονσέρβα, ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη.)
Προσθέτουμε τις φακές και το μπαστουνάκι κανέλας, σκεπάζουμε πάλι μερικώς και αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως τα ρεβύθια και οι φακές αλλά να μη λιώσουν. (Αν χρησιμοποιούμε ρεβύθια σε κονσέρβα, απλώς βράζουμε τις φακές με το μπαστουνάκι κανέλας σε 7 φλ. νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.)
Βγάζουμε και πετάμε το μπαστουνάκι κανέλας και στραγγίζουμετα όσπρια, φυλάσσοντας το νερό.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα ή μια χύτρα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, την κουρκούμη, τους σπόρους κύμινου, το τριμμένο κύμινο και τα φύλλα δάφνης και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 με 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε 6 φλιτζάνια νερό (μαζί με το νερό όπου βράσαμε τις φακές) και τις ντομάτες και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε μερικώς και αφήνουμε να σιγοψηθούν για άλλα 15 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε και πετάμε τα φύλλα δάφνης.
Προσθέτουμε ανακατεύοντας τα ρεβύθια και τις φακές και αφήνουμε να ψηθούν ακόμα 5 λεπτά, ώστε να μη λασπώσουν τα όσπρια.
Πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι, καγιέν και χυμό λεμονιού ανάλογα με την προτίμηση μας.

 

Σερβίρουμε ζεστό, συνοδευμένο με γιαούρτι, πασπαλισμένο με μαϊντανό ή μέντα και μαύρες σταφίδες αν θέλουμε.

Tips

Η σούπα αυτή διατηρείται καλά εάν καταψύχεται σε αεροστεγές δοχείο.