Ρεβυθάδα Σίφνου
Αυτή η σούπα είναι ένα από τα πιο απλά στην παρασκευή τους, αλλά και τα πιο νόστιμα πιάτα της Ελλάδας. Στη Σίφνο, αποτελεί το κεντρικό πιάτο του Κυριακάτικου γεύματος.
Συστατικά:
- ½ κιλό ρεβύθια, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, καθαρισμένα και πλυμένα
- 1 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Το μυστικό για τη σωστή παρασκευή της είναι το πήλινο δοχείο και το απίστευτα αργό μαγείρεμά της, έτσι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πήλινο σκεύος με καπάκι.
Ξεκινάμε την παρασκευή αυτής της σούπας την προηγούμενη ημέρα.
Βάζουμε τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια, το λάδι, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αρκετό νερό για να τα σκεπάσει (περίπου 9 εκ. από την επιφάνεια).
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και τα σιγοβράζουμε ώσπου τα ρεβύθια να μαλακώσουν λιγάκι, για 45-50 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175º C.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια μεγάλη πήλινη χύτρα.
Την κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ψηθεί ώσπου τα ρεβύθια να μαλακώσουν, για 2 ώρες περίπου.
Ο χρόνος ψησίματος δεν είναι ποτέ ακριβής, επειδή εξαρτάται πολύ από την ηλικία των ρεβυθιών– αν ήταν στο ράφι για πολύ καιρό, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Όπως κι αν έχει, τα ρεβύθια θα πρέπει να παραμείνουν ολόκληρα και να μην διαλυθούν, αλλά η σούπα να είναι πηχτή.
Όσο ψήνονται τα ρεβύθια, ελέγχουμε το νερό κάθε τόσο και να προσθέτουμε κι άλλο, αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν.
Βγάζουμε το φύλλο δάφνης.
Η ρεβυθάδα σερβίρετε ζεστή.