BACK

Σιτσιλιάνικα Σπαγγέτι με αντζούγια

Οι Σικελοί έχουν μια ιδεοληψία με τις αντσούγιες. Αυτή η μακαρονάδα είναι ίσως η πιο νόστιμη γρήγορη Ιταλική μακαρονάδα.
Είναι επίσης η τέλεια λύση όταν γυρνάς σε κακή κατάσταση από τα μπαρ, και θέλει όλη η παρέα  κάτι να βάλει στο στόμα. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3 (4 votes)

Συστατικά:

500 γρ. σπαγγέτι
8 αντσούγιες παστές, πλυμένες και ψιλοκομμένες
150 γρ. τριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη καρέ
Λίγες νιφάδες καυτερής πιπεριάς τσίλι 
1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
4 κ.σ.  έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
παρμεζάνα, κατά βούληση

 

 

Οδηγίες:

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε 3 κουταλίες σούπας ελαιόλαδο, σοτάρουμε το μισό σκόρδο και προσθέτουμε την ντομάτα. Αφήνουμε λίγο να πιει το ζουμιά της ντομάτας.
 

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Σ' ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τα ψίχουλα.

Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις αντσούγιες, το υπόλοιπο σκόρδο, την κάπαρη,  και το τσίλι.  

Ανακατεύουμε λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι αντσούγιες.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψίχουλα.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Ρίχνουμε τα σπαγγέτι στο τηγάνι με την ντομάτα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα της αντζούγιας.
Προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό, παρμεζάνα εάν επιθυμούμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.  

 

Tips

Για ακόμα πιο γρήγορα, μπορείτε να παραλείψετε την ψίχα του ψωμιού.