Σπανακόπιτα
Μία κλασσική σπανακόπιτα εμπλουτισμένη με πολλά χόρτα και μυρωδικά
Συστατικά:
1/2 κιλό φύλλο έτοιμο χωριάτικο κιχί
1/2 κιλό φρέσκο σπανάκι
1/2 κιλό διάφορα χόρτα ραδίκια, ζοχοί, καυκαλήθρες, λάπατα, τσουκνίδες, παπαρούνες
1/3 φλ. λάδι
2 φλ. τριμμένο κρεμμύδι ξερό
1 φλ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο - μόνο το άσπρο μέρος του (προαιρετικά)
1/2 φλ. ψιλοκομμένος άνηθος
1/2 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
3/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 μικρό κουτάκι σόδα
Οδηγίες:
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε το σπανάκι και τα χόρτα.
Τα ζεματίζουμε και τα βάζουμε να στραγγίξουν σε τρυπητό. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
Σοτάρουμε ελαφρά τα δύο κρεμμύδια και το πράσο.
Προσθέτουμε το σπανάκι, τα χόρτα, τον άνηθο, το μαϊντανό, και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα ένα με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε επάνω τη γέμιση, πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας τα πάλι ένα ένα.
Χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Αλείφουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και ψήνουμε στους 200 ο C για περίπου ένα τέταρτο.
Βγάζουμε από το φούρνο και την περιχύνουμε με σόδα.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια της 45' περίπου.
Αν γίνει με σπιτικό φύλλο, στρώνουμε τέσσερα φύλλα κάτω κι απλώνουμε επάνω τη μισή γέμιση.
Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
Τελειώνουμε στρώνοντας τέσσερα φύλλα στην επιφάνεια.Ψήνουμε για μια ώρα στους 200 C.