Πέρκα με κρούστα και σκορδαλιά καρυδάτη
Μια συνταγή που μυρίζει Θεσσαλονίκη! Εκεί τρώνε σκορδαλιά με καρύδι.
Συστατικά:
μισό πέρκα φιλέτο
Για τη κρούστα
1 φλυτζάνι γαλέτα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο
2 κουταλιές horseradish (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλετε)
λάδι
Για την καρυδάτη σκορδαλιά
5 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι τσαγιού ψίχα ψωμιού
1 φλυτζάνι τσαγιού κοπανισμένο καρύδι
λίγο αλάτι
χυμός λεμονιού και ξύδι όσο θέλουμε
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε το μίγμα της κρούστας ανακατεύοντας τα υλικά μεταξύ τους. Σoτάρουμε τα φιλέτα της πέρκας σε λίγο λάδι και στη συνέχεια απλώνουμε στην επιφάνεια το μίγμα. Το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα.
Για την σκορδαλιά
Μουσκεύουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε, περνάμε από το μπλέντερ το σκόρδο με λίγο αλάτι, προσθέτουμε το ψωμί, το καρύδι βάζοντας σε λειτουργία κάθε φορά το μπλέντερ. Τέλος εκ περιτροπής προσθέτουμε το λάδι το λεμόνι το ξύδι και ανακατεύουμε για να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Για συνοδεία λαχανικών προτείνω βραστά παντζάρια, που γνωρίζουμε πόσο καλά συνδυάζονται με το σκόρδο.