Ελιοπιτάκια
Η ελιόπιτα είναι σήμα κατατεθέν της Κύπρου. Δεν έχεις πάει στην Κύπρο αν δεν έχεις σκάσει με ελιόπιτες και ελιοπιτάκια! Μπορείτε να φτιάξετε τη συγκεκριμένη συνταγή είτε σε ταψί κανονικά είτε και σαν μεγάλο στριφτάρι, δηλαδή να κάνετε ένα ρολό με τη ζύμη σας. Σ' αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να ψήσετε λίγο παραπάνω (σε σχέση με τα πιτάκια).
Συστατικά:
Για το φύλλο
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
3½ - 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
2 ποτήρια νερού ελιές μαύρες, όχι ξιδάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια
λίγο δυόσμο
3 - 4 κ.σ. λάδι
Οδηγίες:
Για τη ζύμη
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ για περίπου 10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να είναι αρκετά μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
Για τη γέμιση
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το να τσιγαριστεί.
2. Προσθέτουμε τις ελιές και το δυόσμο ψιλοκομμένο.
Ανοίγουμε ζυμάρι σε ένα φύλο πάχους περίπου 1 εκ.
Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι. Βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση και κλείνουμε τα πιττάκια, πιέζοντας τα στις άκρες.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.