Πορτοκάλι γλυκό
Δημοσιέυτηκε: Tue, 04/29/2003 - 00:00 || Ενημερώθηκε: Thu, 04/25/2013 - 16:23
Από τα κλασικά γλυκά του κουταλιού με ωραία αρώματα και δυνατή γεύση γεμάτη φρεσκάδα.
Συστατικά:
4 πορτοκάλια χοντρόφλουδα
1 κιλό ζάχαρη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού(5 γρ.)
3 δόσεις άρωμα βανίλιας
Οδηγίες:
1. Ξύνουμε τη φλούδα των πορτοκαλιών σε ψιλό τρίφτη, τα πλένουμε και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό. Τα βράζουμε τόσο, ώστε να μαλακώσουν καλά (περίπου 90-120λεπτά).
2. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 8-10 ώρες. Αλλάζουμε το νερό κάθε 2 ώρες.
3. Κόβουμε τα πορτοκάλια σε 4 χοντρές φέτες.
4. Κόβουμε κάθε φέτα στα 2 (στο πλάτος), ώστε από κάθε πορτοκάλι να βγουν 8 ισομεγέθη τεμάχια.
5. Με κοφτερό μαχαιράκι ή ψαλιδάκι κόβουμε τις πέτσες που περισσεύουν.
6. Τοποθετούμε τα τεμάχια σε πιατέλα, σε σειρές, με την ψίχα προς τα επάνω.
7. Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τα αφήνουμε να σταθούν για 4-5 ώρες ή μέχρι την επόμενη μέρα.
8. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με το υγρό που έχουν αφήσει τα πορτοκάλια στην πιατέλα.
9. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και τη βράζουμε να γίνει σιρόπι πυκνό.
10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει το σιρόπι, τοποθετούμε μέσα σ' αυτό τα πορτοκάλια.
11. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει το γλυκό, αφαιρούμε τον αφρό και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
12. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για 3 λεπτά, αποσύρουμε και ρίχνουμε τη βανίλια.
13. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα τα οποία κλείνουμε αεροστεγώς αναποδογυρίζοντάς τα μέχρι να κρυώσει το περιεχόμενό τους.
Tips
Επειδή τα πορτοκάλια αφήνουν νερό, πρέπει το σιρόπι τους να δέσει καλά, να γίνει πολύ πυκνό. Πολλές φορές, μάλιστα, χρειάζεται αφού βγάλετε τα πορτοκάλια, να δέσετε το σιρόπι για δεύτερη φορά.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό:
Εποχή:
Ειδικές κατηγορίες: