Μπαρμπούνια τηγανητά με σάλτσα ντομάτας
Αυτή είναι μια τυπική συνταγή της Μεσογείου με την έννοια ότι μπορούμε να τη βρούμε σε παραλλαγές σε διάφορες χώρες. Ένα μικρό μυστικό για το φοντύ ντομάτας είναι να προσθέσετε ελάχιστες σταγόνες καλής ποιότητας ξύδι, που του δίνουν αμέσως πολύ ωραίο άρωμα, αλλά και μια πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσει τη γεύση.
Συστατικά:
8 μπαρμπoύνια (περίπου 1 κιλό)
4 κρεμμύδια εσαλότ
70 γρ. βούτυρο
25 ml λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτες
5 κλωνάρια φρέσκο εστραγκόν
αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το φοντύ ντομάτας (περίπου 250γρ.)
1 κιλό ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μάτσο αρωματικά χόρτα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
Για το φοντύ ντομάτας
1. Κοβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σε ένα σκεπασμένο σκέυος μέχρι να γίνουν πουρές.
2. Αφαιρούμε το καπάκι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι το φοντύ να γίνει χυλός.
3. Βελτιώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο και σουρώνουμε σε ένα κόσκινο ή λεπτό σουρωτήρι.
Για τα μπαρμπούνια
1. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα εσαλότ.
2. Τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια σε 40 γρ. λιωμένο βούτυρο για 2' από κάθε πλευρά.
3. Προσθέτουμε τα εσαλότ και ρίχνουμε το λευκό κρασί. Μόλις φτάσουν σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά, τα σκεπάζουμε και τα αφήνετε να βράσουν για 10λεπτά.
4. Βγάζουμε τα μπαρμπούνια από το τηγάνι και τα διατηρούμε ζεστά στην πιατέλα σερβιρίσματος.
5. Ρίχνουμε το φοντύ ντομάτας στο τηγάνι που τηγανίσαμε τα μπαρμπούνια, ανακατεύουμε με το ζωμό που έχει μείνει και θερμαίνουμε το μείγμα.
6. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα μπαρμπούνια
Για να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με λίγο εστραγκόν ψιλοκομμένο.