BACK

Σούπα της μεγάλης γιορτής Yemenite

Παραδοσιακή σούπα από το Ιραήλ με μοσχάρι και κοτόπουλο αλλά και τηγ γεύση που δίνουν τα μοσχαρίσια κόκαλα και το μεδούλι τους.

Με λαχανικά και μπαχαρικά αυτή η σούπα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα με τη μεστή και γεμάτη, γήινη γεύση της!

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 5 (1 vote)

Συστατικά:

3 κομμάτια μοσχαρίσιο κόκαλο με μυελό (περίπου 1 κιλό)

1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
1 ½ κιλό μοσχαρίσια ωμοπλάτη, παϊδάκια ή κρέας για κατσαρόλα (χωρίς το λίπος), ολόκληρο ή κομμένο σε κομμάτια
5 λίτρα νερό (περίπου)
10-12 σκελίδες σκόρδο, χωρισμένες αλλά όχι ξεφλουδισμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα ή 9 μικρά άσπρα κρεμμύδια, καθαρισμένα
1 μεγάλο άσπρο γογγύλι με τη φλούδα αλλά κομμένο στα τέσσερα
4 πράσα ή πράσινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
3 κλωνάρια σέλινο  κομμένα σε πάχος 5 εκατοστών
1 μέτριο κολοκύθι ή χειμωνιάτικη κολοκύθα κομμένο σε κύβους
3 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες πάχους 7,5 εκ. 
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη στα τέσσερα αλλά χωρίς να κοπεί στο κάτω μέρος
3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο χωρίς τα ξυλώδη κοτσάνια
αλάτι ανάλογα με την προτίμησή σας
1 κ.σ. συνδυασμό μπαχαρικών hawayij ή ανάλογα με την προτίμηση σας
 

Οδηγίες:

Σε μια μεγάλη χύτρα βάζουμε το μοσχαρίσιο κόκαλο με μυελό και το κοτόπουλο σκεπασμένα με νερό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί αφρός. Βγάζουμε το κρέας και τα κόκαλα και πετάμε το νερό. Πλένουμε τη χύτρα.
Βάζουμε το μοσχάρι και τα κόκαλα και σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρουν πάλι μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου με τις φλούδες. (Αφήνοντας τις σκελίδες με τη φλούδα παραμένουν σκληρές)

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το γογγύλι και τα πράσα ή τα πράσινα κρεμμύδια. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σκεπασμένα για 90 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κρέας.
Βγάζουμε το κόκαλο με μυελό, προσθέτουμε το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγοψηθεί για 20 λεπτά. 
Αφήνουμε να μείνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πριν σερβίρουμε, ξαφρίζουμε το λίπος και προσθέτουμε το σέλινο, το κολοκύθι ή την κολοκύθα, τα καρότα, την ντομάτα και τις πατάτες. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά. 
Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε το μαϊντανό ή τον κορίανδρο, αλάτι και hawayij και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά. 
Βγάζουμε τις σκελίδες σκόρδου και προσθέτουμε και άλλα μπαχαρικά ανάλογα με την προτίμηση μας.
Βάζουμε από ένα μπολ σούπας σε κάθε θέση στο τραπέζι.  
Σερβίρουμε με πίτα ή ψωμί τύπου πίτας και helbeh. Βουτάμε το ψωμί στο helbeh και μετά στη σούπα, “φτυαρίζοντας” το κρέας, τα λαχανικά και τη σάλτσα.
Προέλευση:
Κατηγορία:
Κύριο συστατικό: 
Ειδικές κατηγορίες: