BACK

Σταφύλι σταφίδα γλυκό

Λένε ότι η κορινθιακή σταφίδα η σουλτανίνα, ενδείκνυται για αυτό το γλυκό, όμως εγώ θα το δοκίμαζα με ό,τι πιο φρέσκιο από σταφύλι  βρείτε στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας. 

Βαθμολογήστε
Rate: 
Average: 3.3 (7 votes)

Συστατικά:

4 κιλά μεγάλες και χοντρόφλουδες ρώγες από σταφύλι σουλτανίνα
2 κιλά ζάχαρη
1 ποτηράκι του κρασιού χυμός πορτοκαλιού (χυμός δύο πορτοκαλιών περίπου)
χυμός ενός λεμονιού
200 γρ. σουσάμι
2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα

Οδηγίες:

Πλένουμε τα σταφύλια και αφαιρούμε προσεκτικά τις ρώγες. Ζυγίζουμε τις ρώγες.

Σε βαθιά κατσαρόλα τοποθετούμε τις ρώγες σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη, φροντίζοντας η τελευταία στρώση να είναι ζάχαρη. Αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 6 ώρες εκτός ψυγείου ή για 12 ώρες στο ψυγείο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και το χυμό πορτοκαλιού. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις παρατηρήσουμε έντονο κοχλασμό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Διακόπτουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μόλις το γλυκό κρυώσει σκεπάζουμε την κατσαρόλα με στεγνή πετσέτα. Την επόμενη μέρα τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία.

Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 15 λεπτά (από τη στιγμή που το νερό αρχίσει να κοχλάζει μετράμε 15 λεπτά).

Διακόπτουμε τη θερμοκρασία και ανακατεύουμε το γλυκό για 5 λεπτά.

Αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να κρυώσει.

Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένο βαζάκι. 
 

Tips

Μπορείτε να παραλείψετε τα αμύγδαλα και να αρωματίσετε με αρμπαρόριζα - του πάει επίσης υπέροχα!
Προέλευση:
Κατηγορία:
Πιάτο: 
Κύριο συστατικό: