Η Σίφνος φημίζεται για το θεσπέσιο της φαγητό, κι όχι μόνο επειδή ο εθνικός μας αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές καταγόταν από τα Εξάμπελα.
Είναι επειδή το νησί αυτό έχει πραγματικά κρατήσει όλες τις γαστρονομικές παραδόσεις περισσότερο από κάθε άλλο στις Κυκλάδες.
Κάποτε τα τσικάλια στο Βαθύ τα φόρτωναν απ΄ευθείας από το καμίνι για να πωληθούν σε όλη την Μεσόγειο! ( Η φωτογραφία είναι από το Αρχείο του Γιώργη Λουκή στη Σίφνο).
Όποιον άνθρωπο κι αν ρωτήσεις που έχει φάει καλά στην Σίφνο, το Τσικάλι είναι στα πρώτα που θα σου απαντήσουν. Η πεμπτουσία της παραδοσιακής σιφνέικης κουζίνας σερβίρεται πάνω στο κύμα, δίπλα στο γραφικό μεσαιωνικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών στο Βαθύ.
Το μυστικό του εστιατορίου είναι η άψογη πρώτη ύλη. Και είναι ίδια απαράλλακτη η νοστιμιά του κάθε πιάτου από τότε που άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 80 που το είχα πρωτοεπισκεφτεί, όταν ακόμα στο Βαθύ δεν είχαν καν άσφαλτο.
Η οικογένεια του Νίκου Φραζέσκαρου έχει το δικό της μποστάνι, αλλά και δικά τους κρέατα και φυσικά τυροκομούν μόνοι τους. Άρα λοιπόν διαθέτουν ό,τι χρειάζεται κανείς για να μεγαλουργήσει στην κυκλαδίτικη κουζίνα.
Η σύζυγος του Φλώρα είναι καταπληκτική μαγείρισσα και οι γιοί του από αυτά τα αγόρια που τα βλέπεις και θα 'θελες να 'ναι δικά σου παιδιά. Οι πάντες μέσα στο μαγαζί είναι στην κυριολεξία μια μεγάλη οικογένεια.
Ρεβυθάδα παραδοσιακή, μαγειρεμένη με βρόχινο νερό στον ξυλόφουρνο συνήθως θα βρείτε τις Κυριακές - εγώ ήμουν τυχερή διότι είχα πάει Σαββατοκύριακο. Μαστέλο, το παραδοσιακό σιγοψημένο αρνάκι που γίνεται λουκούμι στο τσικάλι με μπόλικο άνιθο, μπακαλιάρο με σάλτσα λεμονιού στον ταβά, τους φημισμένους ρεβυθοκεφτέδες πλασμένους με μπόλικη μαντζουράνα, κουνέλι ριγανάτο, τυροκεφτέδες με ξινομυζήθρα αρωματισμένους με δυόσμο, αμπελοφάσουλα με βελούδινη σκορδαλιά, ψαράκια μικρά και μεγάλα σπαρταριστά, και πολλά άλλα όπως τα ντόπια τυριά τους θα σας εντυπωσιάσουν.
Οι τιμές εμένα μου φάνηκαν πολύ προσιτές, και σίγουρα είναι, αν τις συγκρίνω με παρόμοια μαγαζιά που έχω επισκεφτεί σε άλλα νησιά. Πληρώσαμε 10 ευρώ το άτομο για ένα σούπερ πρωινό που περιελάμβανε από ομελέτες μέχρι φρέσκια μυζήθρα και μέλι, και 12,5 ευρώ το άτομο για μεσημεριανό με μπύρα.
Για γλυκό δοκιμάστε την φημισμένη τους λεμονόπιτα.
Στο τέλος συνοδεύοντας τον λογαριασμό, θα δοκιμάσετε σπιτικά αμυγδαλωτά με ολόκληρο αμύγδαλο αξεφλούδιστο, ίσως το πιο παραδοσιακό τρατάρισμα που θα γευτείτε σε μαγαζί. Μια σκέτη γλύκα που θα σας κάνει και σας να το θυμάστε δια βίου αυτό το μέρος.
Τσικάλι, Βαθύ, Σίφνος
Τηλ. 22840 71150
Τσικάλι Σίφνος
Το Τσικάλι είναι προορισμός από μόνος του ( αλλά και η υπόλοιπη Σίφνος πάντα μου άρεσε ! )
Σχετικά άρθρα
Δημοφιλείς συνταγές